Με την οικονομική κρίση να «προελαύνει», οι καλλικρατικοί δήμοι σε ολόκληρη τη χώρα καλούνται να καταρτίσουν και να ψηφίσουν προϋπολογισμούς για την τρέχουσα χρονιά, άρα να σχεδιάσουν την υλοποίηση του προγράμματός τους για το 2011.

Η λέξη σχεδιασμός, βέβαια, και δη αναπτυξιακός αποδεικνύεται ότι μόνο θεωρητική μπορεί να σταθεί, αφού οι περισσότεροι προϋπολογισμοί επί της ουσίας είναι διαχειριστικοί και λίγη σχέση με ανάπτυξη έχουν.

Το ίδιο ισχύει και για τον δήμο Μυλοποτάμου, που ψήφισε πριν από λίγες ημέρες τον προϋπολογισμό του. Σε αυτόν τα έσοδα και τα έξοδα εμφανίζονται ισοσκελισμένα και έχουν ύψος 24.228.817,03 ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή ενδιαφέρον παρουσιάζει το ύψος των οφειλών που θα κληθεί να καλύψει μέσα στο 2011 η δημοτική αρχή. Αυτά ανέρχονται σε 3.948.297,78 ευρώ. Το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου έχει προϋπολογισμό 11 εκ. ευρώ περίπου.

Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο Μυλοποτάμου, αφού τον καταψήφισε η παράταξη της μειοψηφίας του κ. Γιάννη Παπαδάκη υποστηρίζοντας πως δεν πρόκειται για προϋπολογισμό ανάπτυξης.

Αυτό το παραδέχεται ο δήμαρχος Μυλοποτάμου, Δημήτρης Κόκκινος, ο οποίος τονίζει ότι πράγματι πρόκειται για έναν προϋπολογισμό διαχείρισης, καθώς δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Επισημαίνει, δε, ο κ. Κόκκινος ότι η μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων, που υπήρξε το 2010 συνεχίζεται και το 2011, με αποτέλεσμα ο δήμος Μυλοποτάμου σήμερα να έχει κρατική οικονομική ενίσχυση λιγότερη κατά 1,5 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2009!

Οφειλές 4 εκ. ευρώ

Στον προϋπολογισμό καταγράφονται οι οφειλές ύψους 3.948.297,78 ευρώ που θα πρέπει να καλυφθούν μέσα στο 2011. Η εξειδίκευση των οφειλών ανά πρώην ΟΤΑ φαίνεται αναλυτικά στο κείμενο της απογραφής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο πρώην δήμος Γεροποτάμου «κληροδότησε» στον καλλικρατικό δήμο οφειλές σε έργα ύψους 2,2 εκ. ευρώ περίπου, τα οποία είναι τιμολογημένα και νόμιμα, ενώ τα δάνεια του πρώην ΟΤΑ ανέρχονται σε 1,745 εκ. ευρώ. Έτσι, η πλειοψηφία των χρεών – όπως άλλωστε ήταν ήδη γνωστό – μεταφέρονται στον νέο δήμο από τον πρώην δήμο Μυλοποτάμου, αφού οι άλλοι δύο ΟΤΑ, δηλαδή ο πρώην δήμος Κουλούκωνα και η πρώην κοινότητα Ζωνιανών έχουν κατά πολύ λιγότερες υποχρεώσεις. Ο πρ. δήμος Κουλούκωνα μεταφέρει στην «πλάτη» του δάνεια ύψους 148 χιλ. ευρώ, ενώ η κοινότητα Ζωνιανών είναι «καθαρή» από δανειακές υποχρεώσεις.

Ο βασικότερος προβληματισμός για τη δημοτική αρχή του Μυλοποτάμου έχει να κάνει με το πώς θα εκτελεστούν και πως θα πληρωθούν έργα, τα οποία έχουν δημοπρατηθεί από το 2010 και προβλέπεται να καλυφθούν από πόρους του δήμου, οι οποίοι δεν υπάρχουν. Πρόκειται, δε, για έργα στην πλειοψηφία του πρώην δήμου Γεροποτάμου, αλλά σε αυτά συγκαταλέγονται και κάποια έργα στον πρώην δήμο Κουλούκωνα.

Αξίζει, πάντως, να σημειώσουμε ότι στον δήμο Μυλοποτάμου δεν παρουσιάζονται χρέη αμφισβητούμενα, όπως γίνεται με τον πρώην δήμο Αρκαδίου, καθώς όλα όσα έχει εντοπίσει η οικονομική υπηρεσία είναι νόμιμα και τιμολογημένα.

Σε ό,τι αφορά τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, αυτή καλύπτεται σε αυτή τη φάση και, όπως τόνισε ο κ. Κόκκινος, θα είναι πρώτιστο μέλημα της δημοτικής αρχής να μην κινδυνεύσουν οι πληρωμές των εργαζομένων, παρά το σημαντικό οικονομικό πρόβλημα του δήμου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook