Η πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ έχασε την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος λίγους μήνες πριν τις εκλογές από τον Κέβιν Ρουντ, τον κυριότερο εσωκομματικό της αντίπαλο. Η Γκίλαρντ είχε καλέσει σε μονομαχία «πολιτικού θανάτου» τον Ρουντ, στήνοντας εσωκομματική κάλπη για την ηγεσία.

To κυβερνών κόμμα των Εργατικών φαίνεται να οδεύει σε ήττα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου και αρκετά στελέχη του κόμματος πιστεύουν πως ο Κέβιν Ρουντ έχει καλύτερες πιθανότητες από την νυν πρωθυπουργό Τζούλια Γκίλαρντ να σώσει τα ποσοστά του.

Και οι δύο υποψήφιοι είχαν δεσμευτεί πως θα αποσυρθούν από την πολιτική εάν έχασαν τη μάχη της Τετάρτης. Τελικά, ο Ρουντ επικράτησε με 57 ψήφους έναντι 45 για την Γκίλαρντ.

«Δεν υπάρχουν άλλες ευκαιρίες, απόψε και τέλος» είχε πει η Γκιλάρντ καλώντας τον Ρουντ να βγει μπροστά την Τετάρτη εάν αμφισβητεί την ηγεσία της. «Δεν γίνεται να πηγαίνει η κυβέρνηση ή το Εργατικό Κόμμα στις εκλογές με ένα πρόσωπο να ηγείται του κόμματος και άλλο ένα να θεωρείται πιθανή εναλλακτική» είπε.

Ο Ρουντ σήκωσε το γάντι, λέγοντας πως πειθαρχεί στην έκκληση στελεχών και ψηφοφόρων του κόμματος που πιστεύουν πως θα οδηγήσει σε καλύτερο αποτέλσμα τους Εργατικούς στις εκλογές. Ο Ρουντ είχε εκτοπιστεί με ανάλογη διαδικασία από την Γκιλάρντ προ ετών.

Καθοριστική για έκβαση της μονομαχίας αποδείχθηκε η στάση του «βαρώνου» του κόμματος, Μπιλ Σόρτεν. Το στέλεχος των Εργατικών ανακοίνωσε πως θα στήριζε τον Κέβιν Ραντ -χάρη στο ρεύμα Σόρτεν, η Γκίλαρντ είχε πάρει την ηγεσία του κόμματος πριν από τρία χρόνια.

in.gr