Δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph αναφέρει ότι ο Καντάφι χρησιμοποιεί μαθητές σχολείων στις μάχες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αξιωματούχοι του στρατού τους στρατολογούν με το πρόσχημα ότι θα πάρουν μέρος σε εκπαιδευτικές ασκήσεις.

Αντί αυτού όμως τους πάνε στην πρώτη γραμμή όπου τους δίνουν όπλα και τους διατάζουν να πολεμήσουν. Αν αρνηθούν τους απειλούν να τους σκοτώσουν. Η εφημερίδα δείχνει φωτογραφίες δύο παιδιών τραυματισμένων από μάχες στη Μιζουράτα.

Επίσης, καταγγελίες από ΜΚΟ κάνουν λόγο για χρήση βομβών διασποράς, που έχουν απαγορευτεί εδώ και έναν χρόνο. Η υπόθεση ήρθε στο φως από φωτογραφίες που δείχνουν θραύσματα από αυτές τις βόμβες που μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο και τον τραυματισμό πολλών αθώων. Οι καταγγελίες λένε ότι τέτοιες βόμβες χρησιμοποιήθηκαν ακόμη και σε περιοχές αμάχων στη πολη Μιζουράτα όπου μαίνονται οι μάχες εδώ και πολλές εβδομάδες.

Τα συγκεκριμένα βλήματα "θέτουν σε τεράστιο κίνδυνο τους αμάχους, τόσο στην διάρκεια των επιθέσεων, λόγω του ότι εξ αιτίας της φύσης τους πλήττουν τους πάντες χωρίς διακρίσεις, όσο και κατόπιν, λόγω των πολύ επικίνδυνων βομβιδίων που έχουν διασπαρεί και δεν έχουν εκραγεί", ανέφερε εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με το HRW, τα βλήματα διασποράς που χρησιμοποιούν οι δυνάμεις του Καντάφι είναι όλμοι ισπανικής κατασκευής MAT-120. Οι συγκεκριμένοι όλμοι 120 χιλιοστών ανοίγουν στον αέρα και διασπείρουν 21 βομβίδια σε μεγάλη έκταση.  

“Τους προκαλώ να το αποδείξουν", δήλωσε πάντως ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μούσα Ιμπραχίμ στους δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα της Λιβύης.

Χίλαρι Κλίντον: “Δεν εκπλήσσομαι εάν χρησιμοποιούν βόμβες διασποράς”

Η αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Χίλαρι Κλίντον, ανακοίνωσε πως δεν έχει ενημερωθεί περί της χρήσεως βομβών διασποράς από τις πιστές δυνάμεις στον Καντάφι κατά των εξεγερμένων, όπως καταγγέλλουν οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά τόνισε πως “δεν εκπλήσσεται για ό,τι μπορούν να κάνουν ο συνταγματάρχης Καντάφι και οι δυνάμεις του”.

“Αυτή είναι μία ανησυχητική πληροφορία και είναι ένας από τους λόγους που οι μάχες στη Μιζουράτα είναι τόσο δυσχερείς, διότι διεξάγεται σε στενά, μέσα σε οικιστικές ζώνες και παρουσιάζει πλήθος προκλήσεις για το ΝΑΤΟ και την λιθυκή αντιπολίτευση”, τόνισε η Κλίντον μετά το πέρας της συνοδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο.
Οι βόμβες διασποράς έχουν τεθεί εκτός νόμου από περισσότερες από 100 χώρες που συνυπογράφουν τη σχετική Σύμβαση για τα Πυρομαχικά Διασποράς, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2010.

Οι ΗΠΑ, που δεν έχουν υπογράψει τη Συνθήκη, έχουν κατά κόρον χρησιμοποιήσει τα τελευταία χρόνια τέτοιου είδους πυρομαχικά κατά τις επιχειρήσεις τους στο Αφγανιστάν εναντίον των Ταλιμπάν.


newsit, AΠΕ-ΜΠΕ