Την Κυριακή στις 30 Ιουνίου 2013 θα πραγματοποιηθούν οι αθλητικές εκδηλώσεις του Ιερού Άλσους Καβουσίου με τον ημιμαραθώνιο δρόμο ορεινού τρεξίματος 21,2 χιλ. που διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καβουσίου, τον Όμιλο Υπεραποστάσεων Κρήτης και την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου.

Οι αθλητικές εκδηλώσεις έχουν στόχο την ανάδειξη του Ιερού Άλσους με επίκεντρο την Αρχαία Ελιά, την ανάδειξη του πλούσιου πολιτιστικού περιβάλλοντος με τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, την προσέλκυση της νεολαίας στη φύση με τον πεζοπορικό, ποδηλατικό και αθλητικό τουρισμό, τον συνδυασμό της άθλησης με την ψυχική ανάταση, την αγωνιστική δραστηριοποίηση των παιδιών και την ψυχαγωγία.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

Ημιμαραθώνιος ορεινός αγώνας Καβουσίου, αγώνας ορεινού τρεξίματος 21,2 χλμ. Ο αγώνας καλύπτει τα κριτήρια του Olympus Marathon για πριμοδότηση. Ο αγώνας έχει εκκίνηση την πλατεία Καβουσίου (υψόμετρο 110 μ.) και διατρέχει αρχαία μονοπάτια, χωματόδρομους και καλντερίμια της περιοχής από το επιβλητικό φαράγγι του Μέσονα μέχρι την Θρυπτή και τερματισμό το Καβούσι.

Επίσης θα διεξαχθούν παράλληλα με τον αγώνα :

Πεζοπορία 14 χιλ και 21,2 χλμ.
Μικρή πεζοπορία 6 χλμ.
Ποδηλατόβολτα με ποδήλατο βουνού 40 χλμ.
Δρόμος αρχαίας ελιάς 2,5 χλμ. για μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου.
Δρόμος 400 μέτρων για μαθητές Δημοτικού.

Οι αθλητές του ημιμαραθώνιου δρόμου θα εξυπηρετούνται από 10 σταθμούς τροφοδοσίας με νερό, ισοτονικά, σνακ, φρούτα, gel κ.λ.π. Όλη η διαδρομή θα ελέγχεται για την ασφάλεια των αθλητών, οδηγών ποδηλάτων και περιπατητών από το Σώμα Σαμαρειτών Ιεράπετρας και από την ομάδα ραδιοερασιτεχνών Ιεράπετρας που θα καλύψει την επικοινωνία όλων των διαδρομών.

Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει στις 8:00 π.μ. Ο κάθε αθλητής θα λάβει μέρος στον αγώνα με δική του ιατρική ευθύνη. Λόγω του ιδιαίτερου της γεωμορφολογίας του πεδίου του αγώνα καλό θα είναι οι συμμετέχοντες να έχουν κάποια στοιχειώδη εμπειρία από αγώνες βουνού και κίνηση σε μονοπάτια. Οι δηλώσεις συμμετοχής αφορούν μόνο τον ημιμαραθώνιο 21,2 χιλ. την πεζοπορία 14 και 21,2 χλμ, και την ποδηλατοβόλτα. Δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να γίνονται μέχρι την έναρξη του κάθε αγώνα. Οι αθλητές μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στον έφορο αγώνων Ο.Υ. Κρήτης κ. Γιάννη Παντατοσάκη (κιν. 6972865015) και στο μέλος κ. Νίκο Φερετζάκη (κιν. 6973032299).

Για την μεταφορά των αθλητών από Ηράκλειο προς Καβούσι και αντίστροφα θα αναχωρήσει λεωφορείο την Κυριακή 30 Ιουνίου από το άγαλμα του Βενιζέλου στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου στις 6:00 π.μ. Η μεταφορά θα είναι δωρεάν. Για τους αθλητές από την υπόλοιπη Ελλάδα υπάρχει ειδική προσφορά της Minoan Lines με έκπτωση 30% στα εισιτήρια από Πειραιά προς Ηράκλειο με επιστροφή.

Οι νέοι του Πολιτιστικού Συλλόγου και οι γυναίκες του χωριού είναι προετοιμασμένες για την καλύτερη φιλοξενία των αθλητών. Δύο μουσικά παραδοσιακά σχήματα κρητικής μουσικής από Καβουσανούς νέους καλλιτέχνες θα διασκεδάσουν τον κόσμο που θα βρεθεί εκείνη την ημέρα στο χωριό και οι γυναίκες θα ετοιμάσουν φαγητό για τους αθλητές, τους συνοδούς και τους εθελοντές.

Λεωνίδας. Γ. Κουδουμογιαννάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook