Δεν έχει περάσει πολύ καιρός από τότε που σύσσωμη η κοινωνία των Χανίων παρακολουθούσε το θρίλερ που εκτυλίσσονταν με το θέμα της επέκτασης του Αεροδρομίου Χανίων και της εκδίκασης ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει η εταιρεία ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ κατά της ανάθεσης του έργου στην κυπριακή εταιρεία Νέμεσις.

Η σύγκρουση εταιρειών – κολοσσών πάνω από το Αεροδρόμιο κόντεψε να \”τινάξει στον αέρα\” ολόκληρο το έργο που κινδύνευε να απενταχθεί από το ΕΣΠΑ.

Φαίνεται ότι η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται, αυτή τη φορά με θύμα το Νοσοκομείο Χανίων που μένει χωρίς εξοπλισμό εξαιτίας ασφαλιστικών μέτρων που καταθέτουν εταιρείες μεταξύ τους, με «μήλον της έριδος» την προμήθεια πανάκριβων αλλά και αναγκαίων για τη λειτουργία του Ιδρύματος μηχανημάτων και υλικών.

Αυτό αποκάλυψε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων κ. Χαράλαμπος Δουλγεράκης σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του με αφορμή ένα έγγραφο που περιήλθε στα χέρια μας από το Υπουργείο Υγείας για την Μονάδα Νεογνών, μια συνομιλία η οποία θα δούμε μαζί την τροπή που έλαβε.

Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο ο μέχρι πριν λίγες ημέρες Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος ζήτησε επίσημη ενημέρωση από την Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης για τη Μονάδα Νεογνών στα Χανιά.

Δείτε τα σχετικά έγγραφα με το αίτημα για ενημέρωση του Υπουργού

\"\"

\"\"

Να σημειωθεί ότι μια τέτοια κίνηση από πλευράς του Υπουργείου Υγείας γίνεται για πρώτη φορά και ύστερα από την επιστολή κατοίκων της Δυτικής Κρήτης και του κ. Θοδωρή Χατζηπαντελή, στην οποία περιγράφονταν η εγκληματική αμέλεια της απουσίας Εντατικής Μονάδας Νεογνών στο Νοσοκομείο Χανίων.

Το αίτημα του Υπουργείου απεστάλη στην 7η ΥΠΕ η οποία με τη σειρά της ζήτησε από το Νοσοκομείο Χανίων να στείλει τη σχετική ενημέρωση ¬ενώ ταυτόχρονα η διευθύντρια της Μονάδας κ. Απατζίδου ετοίμασε εμπεριστατωμένη έκθεση στην οποία περιλαμβάνονται στατιστικά στοιχεία από την μέχρι τώρα λειτουργία της Μονάδας.

Πρόσληψη γιατρών – «μπλόκο» στον εξοπλισμό

Στην επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Δουλγεράκη αρχικά μας αποκάλυψε ότι οι εξελίξεις όσον αφορά την στελέχωση της Μονάδας σε ιατρικό προσωπικό είναι θετικές καθώς έγινε πρόσληψη νεογνολόγου ο οποίος από τον επόμενο μήνα θα αναλάβει καθήκοντα επικουρικού γιατρού.

Επίσης το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο αναμένεται η πρόσληψη δύο νεογνολόγων που εκκρεμούν από το 2010.

Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσα απλά, εξηγεί ο κ. Δουλγεράκης με την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού παρότι από την πλευρά του Νοσοκομείου γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες για την χρηματοδότησή του μέσω ΕΣΠΑ.

Από εδώ και πέρα αρχίζει να ξετυλίγεται η υπόθεση που αφορά στον εξοπλισμό όλων των τμημάτων του Νοσοκομείου, μια υπόθεση που όπως φαίνεται \”σκοντάφτει\” συνεχώς στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων από εμπλεκόμενες εταιρείες

Το Νοσοκομείο χωρίς μαγνητικό τομογράφο εξαιτίας της μάχης τριών εταιρειών

Ο κ. Δουλγεράκης δίνοντας ένα παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί, ανέφερε με αγωνία ότι ενώ το Νοσοκομείο βρίσκεται ένα βήμα πριν την υπογραφή της σύμβασης για την προμήθεια του μαγνητικού τομογράφου, οι τρεις εταιρείες που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό, έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα.

Ο Διοικητής του Ιδρύματος αποκάλυψε ότι οι διαγωνισμοί που προκηρύσσει το Νοσοκομείο καθυστερούν από τον πόλεμο των εταιρειών που ακολουθούν την πρακτική των ασφαλιστικών μέτρων σε κάθε βήμα της εκάστοτε προκήρυξης: από τις τεχνικές προδιαγραφές κάθε έργου μέχρι τις οικονομικές προσφορές «μπλοκάροντας» τελικά τον εξοπλισμό του Νοσοκομείου.

Η υπόθεση αυτή των ασφαλιστικών μέτρων και του κινδύνου που ενέχει για το δημόσιο συμφέρον θυμίζει την περιπέτεια με το έργο της επέκτασης του Αερολιμένα «Ι. Δασκαλογιάννης» με μια όμως σημαντική διαφορά.

Tότε τοπικοί άρχοντες και βουλευτές των Χανίων είχαν συστρατευθεί σε ένα κοινό αγώνα, «πιέζοντας» το αρμόδιο Υπουργείο ώστε το έργο να μην χαθεί ενώ στην περίπτωση του Νοσοκομείου φαίνεται ότι, προς το παρόν, η Διοίκηση και οι γιατροί του Ιδρύματος \”παλεύουν\” μόνοι τους.

Ελένη Ζουμαδάκη

[email protected]

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook