Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες σε μία σύνοδο κορυφής που είναι αφιερωμένη στην ανεργία των νέων που πλήττει την Ευρώπη, χωρίς όμως να υπόσχονται μαγική λύση, έναν χρόνο μετά την συνομολόγηση συμφώνου για την απασχόληση τα αποτελέσματα του οποίου δεν έχουν ακόμη φανεί.

Περισσότερα από 26 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στην ανεργία στην Ευρώπη, ανάμεσά του 5,6 εκατομμύρια νέων κάτω των 25 ετών, δημιουργώντας τον φόβο για την εμφάνιση μίας χαμένης γενιάς. Η κατάσταση είναι περισσότερο ανησυχητική σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, όπου περισσότεροι από ένας στους δύο νέους είναι άνεργοι.

\”Πρόκειται για μία επείγουσα κατάσταση και ζητούμε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπισή της. Υπάρχουν 5,6 εκατομμύρια λόγοι για να το κάνουν. Η αδράνεια ή οι υπεκφυγές θα ήταν απαράδεκτες», δήλωσε χθες η Μπερναντέτ Σεγκόλ, της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (CES), η οποία έχει προσκληθεί για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.

Ομως, «δεν θα είμαστε σε θέση να επιλύσουμε το σύνολο του προβλήματος της ανεργίας» με τις προτάσεις που βρίσκονται σήμερα στο τραπέζι, εκτιμά ευρωπαίος διπλωμάτης. Εξάλλου, «η κοινωνική πολιτική αποτελεί ευθύνη των κρατών. Η ΕΕ μπορεί μόνο να βοηθήσει», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χερμαν βαν Ρομπάι περιλαμβάνοντας το θέμα στην ημερήσια διάταξη της συνόδου.

Για τη Μαρί Ντιρόν, οικονομολόγο της Ernst & Young, «πιθανότατα λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν για τον σημαντικό περιορισμό της ανεργίας των νέων βραχυπρόθεσμα. Η ίδια προειδοποιεί όμως ότι «η αδράνεια μπορεί να απειλήσει μακροπρόθεσμα τη σταθερότητα της ευρωζώνης».

Σχετική συναίνεση έχει διαμορφωθεί για να περιληφθεί από το 2014 πακέτο ύψους έξι δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020, τα οποία θα αποδεσμευθούν τα πρώτα δύο χρόνια της περιόδου. Ωστόσο χρειάζεται ακόμη η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον προϋπολογισμό 2014-2020, η οποία δεν φαίνεται ακόμη στον ορίζοντα.

Για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν επίσης να κάνουν πράξη την «Εγγύηση για τη νεότητα», που προβλέπει την προσφορά επαγγελματικής εκπαίδευσης ή θέσης εργασίας σε κάθε νέο στο πρώτο τετράμηνο μετά το τέλος των σπουδών ή την απώλεια της θέσης εργασίας του.

Η ιδέα αφορά την εκμετάλλευση αχρησιμοποίητων πόρων του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση υποδομών χρήσιμων στην απασχόληση των νέων, δήλωσε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

\”Αλλά ως προς το σημείο αυτό υπάρχει διαμάχη με τους Γερμανούς, οι οποίοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί», δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα.

Οι 27 επιδιώκουν επίσης την βελτίωση της χρηματοδότησης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που παράγουν θέσεις εργασίας. Σε αυτό το σημείο έχει δυνατότητα παρέμβασης η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αναπτύσσοντας νέα εργαλεία με στόχο την αύξηση της δυνατότητας δανεισμού.

Πέραν του θέματος της απασχόλησης των νέων, οι 27 θα εξετάσουν επίσης την πρόοδο της τραπεζικής ένωσης.

Η συζήτηση για την ενίσχυση της ευρωζώνης θα περιμένει καλύτερες μέρες, και πάντως θα αναβληθεί τουλάχιστον μέχρι τη διενέργεια των γερμανικών εκλογών τον Σεπτέμβριο, εξαιτίας των διαφωνιών στους κόλπους της ΕΕ.

Οι εργασίες της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής θα διεξαχθούν σε τεταμένο κλίμα, έπειτα από την ένταση των τελευταίων ημερών ανάμεσα στη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη μεταρρύθμιση του τομέα των συντάξεων.

Αύριο, δεύτερη ημέρα της ευρωπαϊκής συνόδου τα οικονομικά θέματα θα δώσουν τη θέση τους στην διπλωματία. Οι 27 θα κληθούν να συμφωνήσουν για την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν κάποια στιγμή ανάμεσα στον Οκτώβριο και τον Ιανουάριο και να διαρκέσουν πολλά χρόνια.

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook