Το γενετικό μας υλικό περιέχει γονίδια, που μπορεί να συνδέονται με τις ημικρανίες, υποστηρίζει νέα επιστημονική μελέτη του Ινστιτούτου Wellcome Trust Sanger. Περίπου το 14% των ενηλίκων υποφέρουν είτε από κεφαλαλγίες στο μπροστινό τμήμα του κεφαλιού, είτε από ημικρανίες, ενώ είναι δύσκολο να μελετηθούν τα αίτια που τις προκαλούν, καθώς οι άνθρωποι είναι κατά τα άλλα υγιείς.

Οι ερευνητές συνέκριναν δείγματα DNA από περισσότερους από 100.000 ανθρώπους, για να “ανοίξει ο δρόμος” για την κατανόηση των αιτιών, που προκαλούν τις ημικρανίες. Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι υπάρχουν 5 περιοχές στο γενετικό μας υλικό με συγκεκριμένα γονίδια, τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάζουν δυσμενώς τη χημεία των εγκεφαλικών κυττάρων – με αποτέλεσμα μερικά από τα συμπτώματα της ημικρανίας.

\”Σε ένα θεμελιώδες βιολογικό επίπεδο, πραγματικά δεν ξέρουμε τι προκαλεί την ημικρανία. Πολλοί άνθρωποι τις χαρακτηρίζουν εξουθενωτικές, καθώς γίνονται υπερβολικά ευαίσθητοι σε ερεθίσματα, όπως το φως και τον ήχο. Δεν μπορούν να λειτουργήσουν στην καθημερινότητά τους και απλά θέλουν να κλειδωθούν σε ένα σκοτεινό δωμάτιο”, επεσήμανε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Πάντρεγκ Γκόρμλει.

Τα ευρήματα της μελέτης είναι πολύ ελπιδοφόρα για μια νέα θεραπεία για τις ημικρανίες, ωστόσο χρειάζεται ακόμη αρκετή έρευνα για να τεκμηριωθεί επιστημονικά η αιτία πρόκλησης των ημικρανιών και να καθοριστεί μια πιο αποτελεσματική θεραπεία.

news.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook