Υπερδιπλάσιες σε σχέση με το 2011, αλλά και πάλι πολύ χαμηλές (μόλις 2,94 δισ. δολ. ή 1,5% του ΑΕΠ περίπου από 1,14 δισ. δολ. το 2011) ήταν οι ξένες άμεσες επενδύσεις (ΞΑΕ) στην Ελλάδα το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του ΟΗΕ για τις επενδύσεις διεθνώς World Investment Report που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η αρμόδια υπηρεσία του Οργανισμού UNCTAD σε συνεργασία με το Deree College.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη, που ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, εάν οι προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για την τόνωση των ΞΑΕ τελεσφορήσουν, οι άμεσες ξένες επενδύσεις θα μπορούσαν να τριπλασιαστούν σαν ποσοστό του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

\”Με την ανεργία στο 27% χρειαζόμαστε όλες τις επενδύσεις, ξένες και ελληνικές, μεγάλες και μικρές, πρέπει να μεταμορφωθούμε από χώρα \”red tape\” που αποθάρρυνε τις επενδύσεις, σε χώρα \”red carpet\” που τους στρώνει το κόκκινο χαλί\”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως υπογράμμισε και η εκπρόσωπος της UNCTAD στην Ελλάδα δρ. Μαρίνα Παπαναστασίου, η ανάγκη να βελτιωθούν οι επιδόσεις της χώρας στο κρίσιμο αυτό πεδίο είναι επιτακτική.

Ιδιαίτερα εάν λάβει κανείς υπόψη ότι και οι λίγες επενδύσεις που προσέλκυσε δεν ήταν παραγωγικές, αφού στην συντριπτική πλειοψηφία τους αφορούσαν κεφαλαιακές ενέσεις ξένων τραπεζών (όπως της γαλλικής Credit Agricole) και εταιρειών (Delhaize, Pfizer, Johnson & Johnson, Abbott Laboratories κ.ά.) στις ελληνικές θυγατρικές τους, όπως προκύπτει από την τελευταία ετήσια έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η κ. Παπαναστασίου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι η πιο εσωστρεφής χώρα από επενδυτικής πλευράς σε σχέση με τις επιδόσεις όχι μόνο των γειτόνων της, αλλά και των υπόλοιπων «μνημονιακών» της εταίρων (Πορτογαλία, Ιρλανδία). Η πρόκληση είναι ο σχεδιασμός βιώσιμης στρατηγικής προσέλκυσης επενδύσεων, με στόχο η χώρα να παράγει υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας και όχι χαμηλού εργατικούς κόστους, αφού αδυνατεί να ανταγωνιστεί στο πεδίο αυτό τις χώρες που βρίσκονται στο άμεσο, περιφερειακό περιβάλλον της (Τουρκία, Βαλκάνια, Βόρεια Αφρική).

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μηταράκης ανέπτυξε τους έξι πυλώνες για την προσέλκυση ΞΑΕ που είναι η δημοσιονομική σταθερότητα, η αύξηση της ρευστότητας στην οικονομία, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η εθνική στρατηγική για τις εξαγωγές (με στόχο τη μείωση του κόστους κατά 20% και του χρόνου κατά 50%) κα ο νέος αναπτυξιακός και επενδυτικός νόμος.

Αναφέρθηκε τέλος ότι η Ελλάδα είναι μια \”ψηφίδα\” της ευρύτερης αρνητικής εικόνας για τις άμεσες ξένες επενδύσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, με την Γηραιά Ήπειρο να \”συνεισφέρει\” τα δυο τρίτα της παγκόσμιας πτώσης των ΞΑΕ που υποχώρησαν πέρυσι κατά 18%, στα 1,35 τρισ. δολάρια.

Μάλιστα, για πρώτη φορά οι αναπτυσσόμενες χώρες πήραν το προβάδισμα στην υποδοχή άμεσων ξένων επενδύσεων με 52%, ξεπερνώντας τις ανεπτυγμένες χώρες κατά 142 δις. δολ., σε μια ακόμη εξέλιξη που καταδεικνύει την όξυνση του διεθνούς ανταγωνισμού και το δύσκολο έργο των αρχών στην Ελλάδα.

imerisia.gra

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook