Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν σήμερα τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς στην Πορτογαλία εξαιτίας της απεργίας που κήρυξαν τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα –το CGTP και το UGT– σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα λιτότητας που έχουν συνέπεια το ποσοστό της ανεργίας να έχει φθάσει σε επίπεδο ρεκόρ και η χώρα να πλήττεται από την σφοδρότερη οικονομική ύφεση από την δεκαετία του ’70.

Τα συνδικάτα ευελπιστούν ότι η τέταρτη γενική απεργία μέσα σε δύο χρόνια θα πιέσει την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης και την χαλάρωση των αυστηρών μέτρων λιτότητας που οδήγησαν στην επιβολή της αυστηρότερης φορολογίας στην ιστορία της χώρας κατά την φετινή χρονιά.

Τα τρένα, το μετρό και τα επιβατηγά πλοία στην πρωτεύουσα Λισαβόνα δεν θα κινηθούν σήμερα και πολλά δρομολόγια των λεωφορείων δεν θα πραγματοποιηθούν, προκαλώντας ταλαιπωρία στους εργαζόμενους που υποχρεώθηκαν να επιλέξουν εναλλακτικούς τρόπους μετάβασης στη δουλειά τους.

Η κρατική αεροπορική εταιρεία TAP προειδοποίησε για πιθανά προβλήματα στις πτήσεις της αλλά δεν έχει προχωρήσει σε ματαιώσεις.
Ο επικεφαλής ενός από τα δύο συνδικάτα Κάρλος Σίλβα αποκάλεσε την απεργιακή κινητοποίηση \”μία χορωδία απόρριψης της πολιτικής λιτότητας από την οποία υποφέρουμε όλοι μας\”.

Η κυβέρνηση του Πάσος Κοέλιο επιδιώκει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 5,5% του ΑΕΠ από 6,4% που ήταν το 2012. Η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2% και πλέον αυτό τον χρόνο, ενώ η ανεργία έχει ανέλθει στο 18% περίπου.

Το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας έχει δεχτεί έντονη κριτική ακόμη και από μέλη του κόμματος του Κοέλιο, που ζητούν την λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της αγοράς εργασίας.

Η προηγούμενη γενική απεργία, που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο, παρέλυσε μερικώς τον τομέα των μαζικών μεταφορών, της υγείας και άλλων δημοσίων υπηρεσιών.


real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook