Θετική ήταν η ανταπόκριση του ΔΝΤ στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις δηλώσεις του υπεύθυνου της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του ΔΝΤ, Αντόνιο Μπόρχες.

Ο ίδιος χαιρέτισε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι«ίσως είναι τα καλύτερα νέα αυτούς τους τελευταίους μήνες».

«Όταν είχαμε διαπραγματευθεί το πρόγραμμα βοήθειας, εμείς δεν είχαμε κατά νου ένα τέτοιο σενάριο αποκρατικοποίησεων», σημείωσε ο Μπόρχες, προσθέτοντας πως η Ελλάδα διαθέτει ιδιωτικοποιήσιμα αγαθά που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 100% του ΑΕΠ της.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Αθήνα δεν θα πρέπει να χαλαρώσει τις προσπάθειές της, εκτιμώντας ότι θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις αγορές για να μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει το κολοσσιαίο χρέος της.

Παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα και η Ιρλανδία βρίσκονται «στην πλέον δύσκολη στιγμή του κύκλου», διότι έχουν μεν καταβληθεί σημαντικές χρηματοοικονομικές προσπάθειες, ωστόσο, θα πρέπει να «αναμένουν αρκετούς μήνες έως ότου επιτύχουν οικονομική ανάκαμψη και αρχίσουν να βλέπουν φως στο τέλος του τούνελ».

Ο Μπόρχες έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει πως οι χώρες αυτές βρίσκονται στον σωστό δρόμο.

«Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να εμπλακούμε σε ένα πρόγραμμα, εάν δεν πιστεύουμε πως το πρόβλημα αυτό δύναται να επιλυθεί, πως το χρέος μπορεί να εξυπηρετηθεί» απάντησε το στέλεχος του ΔΝΤ, απαντώντας στις πιεστικές ερωτήσεις, για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

«Το πρόγραμμα (οικονομικού δανεισμού στην Αθήνα) εξασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές και ότι θα είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την εξυπηρέτηση του χρέους της. Εγώ πιστεύω πως το πρόγραμμα αυτό μέλλει να στεφθεί από επιτυχία» τόνισε ο Μπόρχες.

Το Βήμα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook