Τις οχτώ χώρες στις οποίες οι εργαζόμενοι λαμβάνουν τις περισσότερες ημέρες άδειας καταγράφει σε άρθρό της η ιστοσελίδα 247wallst.com επιχειρώντας να καταρρίψει παράλληλα το μύθο ότι οι πολλές ημέρες άδειας σημαίνουν και προβληματική οικονομία.

Στην κορυφή του καταλόγου βρίσκεται η Αυστρία στην οποία ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων φτάνουν να δικαιούνται και 35 ημέρες άδειας μετ\’ αποδοχών την ώρα που η ανεργία το 2012 έφτασε το 4,4%.

Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην Πορτογαλία, οι οποίοι εκτός από τις 22 ημέρες άδειας μετ\’ αποδοχών που δικαιούνται, απολαμβάνουν και 13 ημέρες αργίας καθόλη τη διάρκεια του έτου.

Λόγω του Μνημονίου βέβαια που έχει επιβληθεί στη χώρα, από φέτος οι δεκατρείς αργίες θα γίνουν εννέα.

Την τρίτη θέση καταλαμβάνουν οι Γερμανοί εργαζόμενοι με 34 ημέρες άδειας, εκ των οποίων μια ως εθνική εορτή (στις 3 Οκτωβρίου οπότε και εορτάζεται η επανένωση Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας), εννέα έως δεκατρείς ημέρες εορτών και 24 για άδεια, οι δύο τελευταίες μετ\’ αποδοχών.

Ακολουθούν οι Ισπανοί, επίσης με 34 ημέρες, αν και για ορισμένα επαγγέλματα οι ημέρες μπορεί να είναι και περισσότερες. Σημειώνεται ότι στην Ισπανία οι εργοδότες υποχρεώνονται με νόμο να χορηγούν άδειες μεγαλύτερες του ενός μηνός στους υπαλλήλους τους.

Στην πέμπτη θέση βρίσκουμε τη Γαλλία όπου οι εργαζόμενοι δικαιούνται 31 ημέρες άδειας, για τις 30 εκ των οποίων το δικαίωμα αποκτάται από την πρώτη ημέρα πρόσληψης σε μια επιχείρηση.

Η υπόλοιπη μια ημέρα δίνεται την 1η Μαΐου για τον εορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς.

Στο Βέλγιο που βρίσκεται στην έκτη θέση οι εργαζόμενοι δικαιούνται 20 ημέρες κανονική άδεια και άλλες 10 λόγω αργιών.

Για να μπορέσουν όμως να χρησιμοποιήσουν όλες τις ημέρες αυτές θα πρέπει να εργαστούν στον ίδιο εργοδότη για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Έβδομοι έρχονται οι Ιταλοί, οι οποίοι κάθε χρόνο απολαμβάνουν τέσσερις εβδομάδες κανονικής άδειας και άλλες δέκα ημέρες στα πλαίσια εθνικών εορτών και επετείων.

Όγδοη αλλά σίγουρα όχι τελευταία επιλογή είναι η Νέα Ζηλανδία, χώρα που είναι το μόνο μέλος του ΟΟΣΑ εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο δίκαιο της οποίας προβλέπεται η χορήγηση άδειας μετ\’ αποδοχών διάρκειας τριάντα ημερών.

Η χώρα, πάντως, που μάλλον λίγοι θα επέλεγαν αν το κριτήριό τους ήταν οι ημέρες άδειας μετ\’ αποδοχών είναι οι ΗΠΑ καθώς το νομικό της πλαίσιο δεν επιβάλει στους εργοδότες να πληρώνουν έστω και μια ημέρα άδειας μετ΄ αποδοχών.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook