Από το Τμήμα Φορολογικής Αστυνόμευσης της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συνελήφθησαν χθες οκτώ άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που ενέχεται στη διακίνηση λαθραίου πετρελαίου.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο πολύμηνης μεθοδικής αστυνομικής έρευνας σχετικά με το λαθρεμπόριο υγρών καυσίμων, εντοπίστηκε, πριν από ένα μήνα περίπου, παράνομη εγκατάσταση στο Κερατσίνι, η οποία αποτελούσε σταθμό διακίνησης λαθραίου πετρελαίου.

Ο συγκεκριμένος χώρος επιτηρούνταν από κάμερες και ήταν περιφραγμένος από μεγάλου ύψους μεταλλική μάντρα, καθιστώντας δυσχερή έως αδύνατη την οπτική επαφή με το εσωτερικό του.

Στη συνέχεια των ερευνών, διαπιστώθηκε ότι στη Νέα Πέραμο Αττικής λειτουργούσε εργαστήριο με παράνομο εξοπλισμό αποχρωματισμού ναυτιλιακού καυσίμου, το οποίο μεταφέρονταν, μέσω ειδικά διαμορφωμένου φορτηγού-ψυγείου, είτε στην εγκατάσταση στο Κερατσίνι, είτε σε άλλη στην Ελευσίνα.

Επίσης, προέκυψε ότι η παράνομη εγκατάσταση του Κερατσινίου προμηθεύονταν λαθραία καύσιμα και από ειδικά διαμορφωμένο χώρο, που βρίσκονταν στη θέση Μαγούλα, στον Ασπρόπυργο. Διαπιστώθηκε ακόμα ότι επτά πρατήρια υγρών καυσίμων που λειτουργούν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, προμηθεύονταν λαθραία καύσιμα από την ίδια εγκατάσταση.

Από την αστυνομική έρευνα, προέκυψε ότι οι συλληφθέντες, είχαν συγκροτήσει, τουλάχιστον το τελευταίο 6μηνο, εγκληματική οργάνωση με αντικείμενο την λαθρεμπορία υγρών καυσίμων και ειδικότερα τον αποχρωματισμό, αποθήκευση και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων λαθραίου πετρελαίου.

Η εγκληματική οργάνωση διέθετε εσωτερική ιεραρχική δομή, διακριτούς ρόλους στα επιμέρους στάδια επεξεργασίας και διακίνησης των λαθραίων καυσίμων, ενώ χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερα τεχνάσματα για να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποφεύγουν ενδεχόμενους ελέγχους των διωκτικών Αρχών.

Ειδικότερα, λάμβαναν συνεχώς αυστηρά μέτρα αντιπαρακολούθησης και ασφάλειας, όπως, απρόβλεπτη οδική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια κίνησης των οχημάτων τους, αυξομείωση της ταχύτητας, αποφυγή κίνησης σε κεντρικές οδούς, χρησιμοποίηση εναλλακτικών δρομολογίων μέσω επαρχιακών δρόμων κ.λπ.

Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, πραγματοποιήθηκε χθες, συντονισμένη επιχείρηση της Οικονομικής Αστυνομίας, με τη συνδρομή Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, καθώς και κλιμακίων του Δ΄ Τελωνείου Πειραιά και της Διεύθυνσης Μετρολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Η επιχείρηση επικεντρώθηκε κυρίως στις παράνομες εγκαταστάσεις που διατηρούσε η εγκληματική οργάνωση, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Στις εγκαταστάσεις του Κερατσινίου:

5 ΔΧ φορτηγά βυτία,
ένα ΙΧΕ αυτοκίνητο,
μία υπέργεια δεξαμενή,
15 τόνοι λαθραίου πετρελαίου κίνησης,
5 κινητά τηλέφωνα,
4 κάμερες συνδεδεμένες με ηλεκτρονικό εξοπλισμό ψηφιακής καταγραφής εικόνας,
μία ηλεκτρική αντλία καυσίμου,
ένας καταμετρητής χαρτονομισμάτων,
μία κεντρική μονάδα Η/Υ,
φορολογικά στοιχεία και
πλαστικές πινακίδες εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών, οι οποίες επικολλούνταν στα κατασχεθέντα βυτία.

Στη Νέα Πέραμο:

ένα ΔΧ φορτηγό ψυγείο, στο χώρο του οποίου βρέθηκε ειδικά προσαρμοσμένη δεξαμενή 8 τόνων,
ένα ΙΧΕ αυτοκίνητο,
22 δεξαμενές,
εξοπλισμός αποχρωματισμού ναυτιλιακού πετρελαίου, αποτελούμενος από αεροσυμπιεστή, φίλτρο, αντλίες και μετρητή,
χημικά πρόσθετα στοιχεία (θειικό οξύ, πυραμίνη, καυστική ποτάσα και άζωτο) και
4 τόνοι λαθραίου πετρελαίου.

Στον Ασπρόπυργο:

9 ΔΧ φορτηγά βυτία,
2 ΙΧΕ αυτοκίνητα,
2 ανυψωτικά μηχανήματα (CLARK),
30.750 λίτρα λαθραίου πετρελαίου,
30 υπέργειες δεξαμενές,
1.158 φιάλες υγραερίου και
1.102 βαρέλια με λιπαντικά κινητήρων.

Στην Ελευσίνα:

10 υπέργειες δεξαμενές,
5.800 λίτρα λαθραίου ναυτιλιακού πετρελαίου και
ένα ΔΧ φορτηγό βυτίο.

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες, προκειμένου να διερευνηθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης και οι επιμέρους τρόποι προμήθειας, διακίνησης και διάθεσης των παράνομων καυσίμων.

Στο πλαίσιο της έρευνας, αναμένεται να προσδιοριστούν τα ποσά και η περαιτέρω διάθεση των παράνομων κερδών της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς επίσης να διευκρινιστούν και καταλογιστούν οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι που αναλογούν στο ελληνικό Δημόσιο.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών»

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook