Η πετυχημένη – πριν από λίγες μέρες – εκδήλωση του υδροψυχαγωγικού πάρκου «Λιμνούπολη» και του Δήμου Χανιών για την ενίσχυση κοινωνικών δομών στα Χανιά, κατάδειξε την προσπάθεια που έχει καταβληθεί όλα αυτά τα χρόνια για  να εδραιωθεί η «Λιμνούπολη» στην προτίμηση των επισκεπτών της, Ελλήνων και ξένων.

Με την παροχή άριστης ποιότητας υπηρεσιώνσε ένακαταπληκτικό φυσικό περιβάλλον το οποίο σε συνδυασμό με την έκταση και τα αναρίθμητα παιχνίδια την κατατάσσουν  ως το μεγαλύτερο υδροψυχαγωγικόπάρκο της Κρήτης και όχι μόνο.

\"\"

\"\"

Όμως, για το ποια είναι η «Λιμνούπολη», πως ξεκίνησε, ποια προβλήματα αντιμετώπισε και σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα, απόλυτα κατατοπιστική είναι η συζήτηση με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του υδροψυχαγωγικού πάρκου κ. Κώστα Χαριτάκη.

\"\"   \"\"


Με πολύ δουλειά και σωστή συνεργασία το ανέφικτο μπορεί να γίνει εφικτό.

Το καλοκαίρι του 2001 επτά μέλη ενός νεοεκλεγμένου Διοικητικού Συμβουλίου, ανέλαβαν την διαχείριση της δυσκολότερης κατάστασης που μπορεί να βρεθεί μια επιχείρηση, δηλαδή ένα βήμα πριν το οριστικό κλείσιμο. Τα μέλη του Δ.Σ. που δεν είχαν καμία υπαιτιότητα για την κατάσταση που παρέλαβαν, ανέλαβαν την ευθύνη να αναζητήσουν λύση, όσο και αν αυτό φάνταζε αδύνατον, προκειμένου να δώσουν έστω και μια μικρή ελπίδα στους μετόχους και τους εμπλεκόμενους του πάρκου.

\"\"

Το δίλλημα που εξ αρχής τέθηκε ήταν αν θα αναζητηθούν οι λόγοι και οι υπεύθυνοι που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση, ή θα σηκώσουν τα μανίκια ώστε να βρεθεί διέξοδος για να υπάρξει ελπίδα διάσωσης. Ο τότε πρόεδρος κ. Γιώργος Ζαγουράκης συνέβαλε ουσιαστικά στην αναζήτηση διεξόδου, με την συγκατάθεση και την συμπαράσταση όλων των μελών του Δ.Σ., αλλά και την πολύτιμη συνεργασία μετόχων που είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να εμπλακούν στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της εταιρείας.

Το άμεσο πρόβλημα προέκυψε ήταν ότι:

Το πάρκο έπρεπε να ετοιμαστεί να λειτουργήσει και να έχει έσοδα προκειμένου να καλύψει έστω και κάποιες από τις υποχρεώσεις του.

Όμως Ποιος ή Ποια από τα «επώνυμα» στελέχη της περιοχής μας, σε μια περίοδο απόλυτης οικονομικής ευημερίας, θα δεχόταν να ταυτίσει το όνομα του με μια σχεδόν μαθηματική (με τα μέχρι τότε δεδομένα) αποτυχία; Ποιος θα ρίσκαρε να αναλάβει όλη αυτή την δουλειά με σοβαρές πιθανότητες να μείνει απλήρωτος αφού άλλωστε είχαν σταματήσει οι πληρωμές από καιρό!

Στην προσπάθεια αναζήτησης λύσης απευθύνθηκαν σε μία ομάδα νέων ανθρώπων, που δεν είχαν εμπειρία αλλά είχαν τις απαραίτητες γνώσεις και τον αναγκαίο συναισθηματισμό προς την Λιμνούπολη, προκειμένου να παλέψουν για να συμβάλουν στην διάσωση του πάρκου και ταυτόχρονα στην επαγγελματική τους ανάδειξη.

Μια μεγάλη προσπάθεια ξεκίνησε που τότε υπό την προεδρία του κ. Γιώργου Ζαγουράκη, των μελλών του Δ.Σ. των κ. Γιαννικάκη, Κοκολογιάννη, Χίνου, Ιωσηφίδη, Τραχαλάκη, Μαυράκη, Λιμογιάννη, αλλά και του σημερινού προέδρου κ.  Κώστα Χαριτάκη, άλλαξαν τα πάντα στο πάρκο και στην λειτουργία του.

Οι βασικοί άξονες είναι οι παρακάτω:

  • Ξεκάθαρη οικονομική διαχείριση με την επιβεβαίωση ορκωτών και ελεγκτών λογιστών
  • Σημαντική έκπτωση στα λειτουργικά κόστη, παρά την αναβάθμιση της ασφάλειας και των παρεχομένων υπηρεσιών.
  • Μετατροπή ανελαστικών εξόδων σε ελαστικά, παρέχοντας κίνητρα αλλά και δημιουργώντας δίκτυ προστασίας.
  • Σημαντική αύξηση της επισκεψιμότητας ακόμα και σήμερα μετά από 16 χρόνια λειτουργίας.
  • Αύξηση της μέσης τιμής του εισιτηρίου χωρίς να επηρεάζει τους Χανιώτες που μπορούν να απολαμβάνουν συνεχώς το πάρκο σε πολύ χαμηλές τιμές.

Το σημαντικότερο όλων είναι η ένταξη στο τότε άρθρο 44 και η τήρηση των όρων του, έστω και με κάποιες χρονικές καθυστερήσεις. Το οποίο αναγνωρίστηκε και από τις τράπεζες, που με την στάση τους επιβεβαίωσαν τον εξορθολογισμό στην λειτουργία της επιχείρησης που διασφάλιζε την βιωσιμότητα της, αποδεχόμενες την ένταξη τους στο προαναφερόμενο άρθρο. Αυτή η ενέργεια και η  πιστή εφαρμογή της, διασφάλισε την μερική ανακούφιση των εμπλεκομένων που πριν από μία δεκαετία φάνταζε εξωπραγματικό.

Η ένταξη στο άρθρο 44 διασφάλισε γενναίες εκπτώσεις στις τραπεζικές υποχρεώσεις και τον εκμηδενισμό των  υπέρογκων τότε τραπεζικών επιτοκίων, αλλά και την ομαλή λειτουργία του πάρκου κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις που τηρούνται με απόλυτη ευλάβεια.

Με όλη αυτή την προσπάθεια το Διοικητικό Συμβούλιο οι εργαζόμενοι και οι συνεργάτες της επιχείρησης μπορούν να είναι περήφανοι που συνέβαλαν ώστε μέσαστην επόμενη διετία να αποδεσμευθούν οι προσωπικές περιουσίες ανθρώπων που εμπιστεύθηκαν το εγχείρημα προ 20ετίας,απογοητεύτηκαν και τρομοκρατήθηκαν προ 10ετίας, που κινδύνευσαν να μείνουν χωρίς σπίτι, χωρίς πολλοί από αυτούς, να έχουν την παραμικρή ευθύνη πέραν της εμπιστοσύνης που έδειξαν στο εγχείρημα και καταλήγοντας σήμερα σε ένα αίσιο τέλος.

Τα επόμενα χρόνια θα συνεχιστεί η πληρωμή των υπολοίπων προς τους ιδιώτεςόπως προβλέπεται από το άρθρο 44, και αν συνεχιστούν όλα κατ’ ευχή θα έρθει η ώρα που οι περισσότεροι από πεντακόσιοι πολύπαθοι μέτοχοι θα πάρουν το πρώτο τους μέρισμα.


Σήμερα

Σύμφωνα με τον πρόεδρο κ. Κώστα Χαριτάκη, η επιβίωση και η αλλαγή σελίδας της Λιμνούπολης πριν από μία δεκαετία, εκτός των οικονομικών επιπτώσεων που απέτρεψε προς τους εμπλεκόμενους, κατάφερε να δώσει και έναν ιδιαίτερο για τον τόπο κοινωνικό χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα:

  • Θέσεις εργασίας σε περισσότερα από 80 άτοματης ευρύτερης περιοχής,  άμεσα είτε μέσω των συνεργατών της.
  • Σημαντική αναβάθμιση της περιοχής μας, με την παρουσία του πάρκου.
  • Παραχώρηση του πάρκου σε τοπικούς φορείς και ομάδες για φιλοξενία, πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.λπ.
  • Δωρεάν είσοδος για τους περισσότερους από τους 500 μετόχους και τις οικογένειες τους.
  • Ιδιαίτερα χαμηλές τιμές εισόδου για όλους τους Χανιώτες και τις οικογένειες τους.
  • Συνεργασία με τον Δήμο Χανίων προκειμένου η Λιμνούπολη όλων των Χανιωτών να αξιοποιηθεί ακόμα περισσότερο προς όφελος του τόπου αλλά και της αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος της περιοχής μας.
  • Αξιοποίηση του πανέμορφου αυτού χώρου και για εκδηλώσεις πολιτισμού.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι επιλέγουν να επισκεφθούν το πάρκο, περισσότερα από 150.000 άτομα ετησίως μέσα από την λειτουργία του αλλά και τις εκδηλώσεις με αποτέλεσμα να έχει καταταγεί ως ο δεύτερος τουριστικός προορισμός της Δυτικής Κρήτης μετά το φαράγγι της Σαμαριάς.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook