Ξέρετε πόσο νερό καταναλώνουμε καθημερινά;

Ένας μέσος άνθρωπος στην πόλη καταναλώνει περίπου 150 λίτρα την ημέρα:

  • 40-45 λίτρα για το καζανάκι της τουαλέτας,
  • 50-55 λίτρα στην ντουζιέρα και τη βρύση μπάνιου και
  • άλλο τόσο στη βρύση της κουζίνας και στα πλυντήρια πιάτων.

Στην επαρχία και τις αγροτικές περιοχές, η ποσότητα αυτά αυξάνεται δραματικά και αγγίζει έως και τα 450 λίτρα/μέρα, σε αναλογία πάντα με την εποχή του έτους και την αρδευόμενη έκταση.

Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο διδάκτορας μηχανικού περιβάλλοντος Βασίλειος Διαμαντής, "το κόστος του νερού ύδρευσης στη χώρα μας είναι σχετικά χαμηλό, καθώς στοιχίζει 0,5-1 ευρώ για κάθε κυβικό μέτρο νερού συγκριτικά με τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες. Φυσικά, αυτό δεν ισχύει για τις περιοχές που η μεταφορά του νερού γίνεται με τάνκερ ή βυτία".

Δεν είναι λίγες οι περιοχές στις οποίες το πόσιμο νερό παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις, όπως στα νησιά. Το σχετικό κόστος μεταφοράς αγγίζει πολλά εκατομμύρια κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα το κόστος ανά κυβικό μέτρο νερού να στοιχίζει από 5-10 ευρώ.

Συχνά η ανακύκλωση του νερού αποτελεί αναγκαία λύση. Πώς γίνεται; Πόσο στοιχίζει;

- Συλλογή και χρησιμοποίηση νερών της βροχής. Αυτή η τακτική έχει εφαρμοστεί από τα παλιά χρόνια. Το νερό της βροχής απαιτεί σχετικά απλή επεξεργασία, όπως διήθηση με μεμβράνες και φίλτρα ενεργού άνθρακα για απομάκρυνση της θολότητας και σωματείων. Το κόστος εγκατάστασης ενός ολοκληρωμένου συστήματος επεξεργασίας ανέρχεται σε 1000-1500 ευρώ συμπεριλαμβανομένης και μιας δεξαμενής περίπου 5 κυβικών μέτρων.

- Οικιακός εξοπλισμός: Περιλαμβάνει μειωτές ροής της βρύσης και ντουζιέρες, αυτόματους διακόπτες νερού με αισθητήρες κίνησης, καζανάκια διπλής ροής ή μειωμένης παροχής. Αυτές οι τεχνικές πετυχαίνουν μείωση κατανάλωσης περίπου 25%, ενώ το κόστος κυμαίνεται από 50 έως 500 ευρώ.

- Ανακύκλωση γκρίζων μερών. Η χρησιμοποίηση μιας λεκάνης μέσα στον νιπτήρα και η συλλογή νερού μετά το ξέπλυμα του προσώπου και των χεριών αποτελεί την απλούστερη μέθοδο ανακύκλωσης, χωρίς να απαιτείται πρόσθετη επεξεργασία. Η εγκατάσταση ενός συστήματος χωριστής συλλογής και καθαρισμού γκρίζων νερών έχει πάγιο κόστος της τάξης των 1500-2500 ευρώ, συμπεριλαμβανόμενων και των παρεμβάσεων στα υδραυλικά συστήματα της κατοικίας.

- Επαναχρησιμοποίηση οικιακών λυμάτων. Ανάμεικτα οικιακά λύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια κατόπιν επεξεργασίας για την άρδευση του κήπου. Στις περιπτώσεις αυτές, η επεξεργασία έχει ως στόχο την αφαίρεση οργανικών συστατικών που περιέχονται στα λύματα, καθώς και τη μείωση του μικροβιακού φορτίου τους, ενώ τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να παραμείνουν στο επεξεργασμένο νερό, με στόχο τη λίπανση του εδάφους. Η επεξεργασία των νερών πραγματοποιείται με κατάλληλα συστήματα βιολογικού καθαρισμού, που εγκαθίστανται και λειτουργούν σε επίπεδο οικίας. Η εγκατάσταση ενός τέτοιο συστήματος ανακύκλωσης λυμάτων στοιχίζει 4000-6000 ευρώ.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι υπάρχουν πολλά κοινοτικά κονδύλια που χρηματοδοτούν τέτοια συστήματα.  

news.gr