Απάντηση για το βίντεο με τη μεταφορά ενός ασθενούς που τραυματίστηκε στη Σητεία, όταν τον πλάκωσε το αγροτικό του όχημα (δείτε εδώ), μια είδηση που έκανε την Παρασκευή το γύρο του διαδικτύου, δίνει ο Διευθυντής του Ε.Κ.Α.Β 4ης Περιφέρειας Κρήτης Νίκος Γιαννακουδάκης.

Όπως αναφέρει ο κ. Γιαννακουδάκης:

Στις 12:21 (27/6) το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ έλαβε την κλήση για το περιστατικό.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή το διαθέσιμο ασθενοφόρο του τομέα της Σητείας είχε μεταβεί, συνοδεία γιατρού, σε καρδιολογικό επεισόδιο έχοντας τελικό προορισμό το Νοσοκομείο Ιεράπετρας.

Το Ε.Κ.Α.Β σε τέτοιες περιπτώσεις συνεργάζεται με την Αεροπορική βάση Ζήρου η οποία συνδράμει με την παροχή ασθενοφόρου και γιατρού.

Βάσει αυτών η κλήση μεταβιβάσθηκε στην Αεροπορική βάση Ζήρου στις 12:27 (27/6).

Εν τω μεταξύ στο συμβάν είχε σπεύσει και όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όπου ο επικεφαλής Πυροσβέστης μην ακολουθώντας τις σαφείς οδηγίες μας για μη μετακίνηση του τραυματία, ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη να τον μετακινήσει με αγροτικό όχημα(!)

Αφού τοποθέτησε στον τραυματισμένο 35χρονο κολλάρο, και επικαλούμενος το γεγονός πως έχει παρακολουθήσει σεμινάρια προ νοσοκομειακής φροντίδας περιστατικών, αρνήθηκε την προσφορά βοήθειας από τον γιατρό του Ασθενοφόρου από την αεροπορική βάση Ζήρου, που είχε φτάσει στο περιστατικό.

 Εν κατακλείδι, όπως τονίζει ο Διευθυντής Ε.Κ.Α.Β. 4ης Περιφέρειας Κρήτης Νικός Γιαννακουδάκης,  "εδώ και μέρες έχει δρομολογηθεί για την 1η Ιουλίου 2013, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του Ε.Κ.Α.Β. κο Παπαγιαννίδη Δημήτρη, η ενίσχυση του τομέα της Σητείας με ένα ακόμη ασθενοφόρ" .

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Σητεία έχουν σημειωθεί επανηλλειμένως περιστατικά μεταφοράς ασθενών με ΙΧ και αγροτικά καθώς οι ελλείψεις σε οδηγούς, ασθενοφόρα αλλά και ειδικοτήτων γιατρών στα Νοσοκομεία (δείτε εδώ ανάλογο περιστατικό) δημιουργούν ένα αλαλούμ στις διακομιδές με το ΕΚΑΒ στην κυριολεξία να "τρέχει και να μην φτάνει" για την αντιμετώπιση των περιστατικών.