Οι φόβοι για ενδεχόμενη επιδείνωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, καθώς και η εκρηκτική αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων στην παγκόσμια οικονομία, στρέφουν τους επενδυτές στο παραδοσιακό «ασφαλές καταφύγιο» του χρυσού.

Αυτή την εβδομάδα, ο χρυσός εκτινάχθηκε στο επίπεδο-ρεκόρ των 1.489,10 δολαρίων, ενώ το ασήμι, που παρουσιάζει ακόμα καλύτερες επιδόσεις (κέρδη 38% από την αρχή του 2011), ξεπέρασε τα 42 δολάρια και αναρριχήθηκε μέχρι το υψηλότερο επίπεδο από το 1980, τα 42,865 δολάρια/ουγγιά.

Αυτό συνέβη, καθώς η Moody\’s «έκοψε» κατά δύο βαθμίδες την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιρλανδίας, η κρίση στην Πορτογαλία επιδεινώνεται, κορυφώνονται οι συζητήσεις περί ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ενώ στις ΗΠΑ το Κογκρέσο αναζητεί τα κατάλληλα μέτρα για να μειώσει το έλλειμμα-ρεκόρ του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού.

Παράλληλα, ενισχύονται οι πληθωριστικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία, παράγοντας που στρέφει τους επενδυτές στον χρυσό ως αντιστάθμισμα στις απώλειες από την άνοδο του τιμαρίθμου.

Στην Κίνα, την ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία του κόσμου, αυξήθηκε κατά 5,4% τον Μάρτιο (υψηλότερο επίπεδο από το 2008), στην Ευρωζώνη επιταχύνθηκε στο 2,7% αοπό 2,4% τον Φεβρουάριο και στις ΗΠΑ οι τιμές χονδρικής αυξήθηκαν κατά 5,8%.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο χρυσός μπορεί να συνεχίσει να κινείται ανοδικά τους επόμενους μήνες και ίσως πλησιάσει ακόμα και το επίπεδο των 1.750 δολαρίων, κάτι που θα εξαρτηθεί σε ένα βαθμό και από την πορεία του δολαρίου, με το οποίο συνήθως το πολύτιμο μέταλλο ακολουθεί αντίθετη πορεία.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook