• 1 χταπόδι (περίπου 1 κιλό)
• 500 γραμμ. φακές χοντρές
• 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
• 1 κλαδάκι φρέσκια ρίγανη
• 2 δαφνόφυλλα
• 6 κ.σ. πετιμέζι
• 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε καρέ
• 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε καρέ
• 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε καρέ
• 1 καρότο κομμένο σε καρέ
• 1 ντομάτα κομμένη σε καρέ
• αλάτι
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε τις φακές σε μπόλικο νερό για περίπου 30΄-35΄ να είναι μισοβρασμένες. Τις στραγγίζουμε καλά.

Ρίχνουμε σε μια στρώση τις μισοβρασμένες φακές στη γάστρα. Βάζουμε τα σκόρδα και τα δαφνόφυλλα ενδιάμεσα στις φακές.

Απλώνουμε από πάνω τους το χταπόδι. Βάζουμε σε μικρή λεκάνη τα κρεμμύδια, τις πιπεριές, το καρότο και την ντομάτα.

Τα αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τη ρίγανη, το πετιμέζι και το ελαιόλαδο. Τα ανακατεύουμε πολύ καλά και περιχύνουμε με αυτά το χταπόδι και τις φακές.

Σκεπάζουμε τη γάστρα καλά και ψήνουμε το φαγητό στους 180°C για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά. Ελέγχουμε τα υγρά του φαγητού και σερβίρουμε.