Το Βερολίνο θεωρεί πως θα αποφευχθούν δυσάρεστες παρενέργειες αν πεισθεί η Αθήνα να προσφέρει τους κατόχους ελληνικών ομολόγων «εθελούσια» αναδιάρθρωση με χρηματοπιστωτικά εργαλεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με τη βρετανική οικονομική εφημερίδα.

Ένα σενάριο είναι η ανταλλαγή ελληνικά ομολόγων, στις τρέχουσες τιμές της αγοράς, με ασφαλή χρηματοπιστωτικά προϊόντα που θα εγγυηθεί η Ευρωζώνη, κάτι αντίστοιχο με τα «Ομόλογα Μπρέιντι» που είχαν κυκλοφορήσει σε μια παρόμοια ανταλλαγή στη δεκαετία του 1980 στις υπερχρεωμένες χώρες της λατινικής Αμερικής

Μία άλλη εναλλακτική πρόταση που φέρεται να επεξεργάζεται το Βερολίνο είναι η αγορά ελληνικών ομολόγων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης με ταυτόχρονη επιμήκυνση της αποπληρωμής, ενδεχομένως ακόμα και διαγραφή μέρους του χρέους.

Η μέθοδος που εφαρμόστηκε από το ΔΝΤ με το ειδικό πρόγραμμα (HICP) για να στηριχθούν φτωχές και υπερχρεωμένες χώρες.

«Η κυβέρνηση του Βερολίνου είναι εδώ και καιρό προετοιμασμένη για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Δεν έχει όμως καμία πρόθεση να πιέσει την Ελλάδα, επειδή γνωρίζουμε καλά πως σχέδια αναδιάρθρωσης προχωρούν μόνο με την συμφωνία του ενδιαφερόμενου», φέρεται να δήλωσε στους Financial Times υψηλόβαθμο στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κυβέρνηση των Αθηνών, με σκεπτικό ανάλογο της ΕΚΤ, ανησυχεί για τη ζημιά που επιφυλάσσει ένας τέτοιος διακανονισμός στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες κατέχουν μέρος των ελληνικών ομολόγων καθώς και στη μελλοντική αξιοπιστία της χώρας στις διεθνείς αγορές.

Μετά τη «φωτιά» που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, τις οποίες εκ των υστέρων επιχείρησε να «μαζέψει», λέγοντας ότι «παρερμηνεύθηκαν», τις σκέψεις του Βερολίνου αποκάλυψε ο υφυπουργός Εξωτερικών Βέρνερ Χόιερ, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Ο κ. Χόιερ υποστήριξε ότι η ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι απαραίτητα καταστροφική και πως η κυβέρνηση Μέρκελ είναι έτοιμη να στηρίξει ένα τέτοιο σχέδιο.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η γερμανική κυβέρνηση, αν και δημοσίως ακολουθεί διαφορετική στάση, ουσιαστικά φαίνεται να πιέζει την Αθήνα να προχωρήσει ίσως και εντός του 2011 σε αναδιάρθρωση, καθώς έχει απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πρόσθετης οικονομικής βοήθειας (πέραν των 110 δισ. ευρώ του Μνημονίου).

Το Ελληνικό Δημόσιο θα αναζητήσει στις αγορές το 2012 ποσό της τάξεως των 25-27 δισ. ευρώ. Αν δεν τα καταφέρει, θα πρέπει να προσφύγει στον προσωρινό μηχανισμό ευρω-στήριξης (EFSF), που μπορεί να αγοράζει ομόλογα στην πρωτογενή αγορά (δηλαδή κατά την έκδοση).

Έτσι, οι πιέσεις είναι προς την κατεύθυνση μίας οικειοθελούς συνεννόησης με τους πιστωτές, ενώ την ίδια ώρα το γερμανικό τραπεζικό σύστημα φαίνεται να έχει περιορίσει σημαντικά την έκθεσή του σε ελληνικά ομόλογα, κάτι που θα μειώσει το κόστος από μία ενδεχόμενη αναδιάρθρωση.

Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ είπε ότι δεν βλέπει κανένα λόγο για μια αναδιάρθρωση, ωστόσο σε δηλώσεις του στη Frankfurter Allgemeine Zeitung, που κυκλοφόρησε το Σάββατο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Αθήνα να μην είναι σε θέση να επιστρέψει τα δάνεια που έχει λάβει.

Στον αντίποδα, εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση απέδωσε με δηλώσεις του, την Παρασκευή, στην Ουάσιγκτον, ο διευθυντής του τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ευρώπη, Αντόνιο Μπόρχες.

Τάχθηκε υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα του χρέους χωρίς αναδιάρθρωση.

ιn.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook