Παραλαμβάνοντας μία χώρα με κατεστραμμένη οικονομία και αμέτρητα κρούσματα διαφθοράς, ο Μοχάμεντ Μόρσι υποσχέθηκε μεταμόρφωση της Αιγύπτου μέσα σε 100 ημέρες.

Την Κυριακή συμπληρώνει ένα χρόνο στην προεδρία. Και η εικόνα της χώρας δεν μοιάζει σε τίποτα με αυτό για το οποίο δεσμεύθηκε.

Ο θυμός του κόσμου έχει μετατραπεί σε κύμα που φουσκώνει και τα τελευταία 24ωρα έχει ξεχυθεί στους δρόμους, οι οποίοι πλέον έχουν γίνει πεδίο μάχης ανάμεσα στους υποστηρικτές του Μόρσι και εκείνους που απαιτούν να φύγει.

Αυτό που φοβούνται περισσότερο οι αρχές είναι οι διαδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για την Κυριακή, που απειλούν να ανεβάσουν κατακόρυφα τον αριθμών των νεκρών από αυτό το νέο εμφύλιο που μαστίζει την Αίγυπτο.

Η αντιπολίτευση θα βγει στους δρόμους ζητώντας αυτή να είναι η τελευταία ημέρα του Μόρσι στη θέση του, ελπίζοντας στην επανάληψη της εξέγερσης που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ το 2011.

Αυτό για το οποίο κατηγορούν τον πρόεδρο της Αιγύπτου και το κόμμα του, την Μουσουλμανική αδελφότητα, είναι πως προσπαθούν να εξισλαμίσουν τη χώρα και ότι παραδίδει σε ισλαμιστές τα αξιώματα- κλειδιά.

Νεαροί ακτιβιστές έχουν ξεκινήσει από τον Απρίλιο την προσπάθεια να συγκεντρώσουν υπογραφές ζητώντας την απομάκρυνση του Μόρσι από τη θέση τους και ισχυρίζονται πως έχουν φτάσει ήδη στα 15 εκατομμύρια.

Στόχος τους να τις καταθέσουν στο Ανώτατο Δικαστήριο με αίτημα την άρση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Μόρσι, τον ορισμό προσωρινού προέδρου και την προκήρυξη νέων εκλογών.

Στον αντίποδα, εκατοντάδες χιλιάδες Ισλαμιστές διαδηλώνουν υπέρ του Μόρσι, αποδεικνείοντας την πόλωση που επικρατεί στη χώρα.

Υπό το φόβο των συγκρούσεων μεταξύ των δύο πλευρών, ο στρατός ενίσχυσε τον αριθμών των στρατιωτών και των τεθωρακισμένων οχημάτων σε καίρια σημεία σε όλη τη χώρα.

Η κυβέρνηση ήδη έχει στείλει το προειδοποιητικό μήνυμα ότι θα παρέμβει ο στρατός αν κριθεί πως η χώρα οδηγείται σε εμφύλιο.

Μόνο το τελευταίο 24ωρο τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις διαδηλώσεις στην Αλεξάνδρεια, ενώ εκείνες στο Κάιρο ήταν σε πιο ειρηνικά πλαίσια. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν ένας Αμερικανός φοιτητής και ένα 14χρονο αγόρι από την Αίγυπτο. Ο 21χρονος βρισκόταν στη χώρα εργαζόμενος σε μη κυβερνητική οργάνωση και μαχαιρώθηκε ενώ παρακολουθούσε τη διαδήλωση. Αλλοι επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών τις προηγούμενες ημέρες.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook