Μεγάλες αντιδράσεις και ανησυχία στους εκπροσώπους των εργαζομένων έχει προκαλέσει γραπτή απάντηση υπηρεσιακού παράγοντα του υπουργείου Εργασίας, της διεύθυνσης Αμοιβών, με την οποία -αναφερόμενος στους εργαζόμενους στον κλάδο του επισιτισμού- διευκρινίζει ότι μετά τη λήξη μιας κλαδικής σύμβασης και της μετενέργειάς της η πενθήμερη εργασία μπορεί να μετατραπεί σε εξαήμερη με ατομικές συμβάσεις.

Σύμφωνα με το Mega, με δήλωση τής η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη τοποθέτηση δεν απηχεί τις θέσεις του υπουργείου Εργασίας.

«Η απάντηση αυτή δεν αποτελεί εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας. Δεν είναι συμβατή με τις εγκυκλίους που έχει εκδόσει το υπουργείο μας, συνεπώς δεν ισχύει. Η 40ωρη οργάνωση του χρόνου εργασίας σε 5μερο ή 6μερο αποτελεί στοιχείο, όρο, συλλογικής συμφωνίας ή συμφωνίας εργοδότη – εργαζομένου» διευκρινίζει η Άννα Στρατινάκη.

Πάντως, οι εργαζόμενοι στον τομέα του επισιτισμού κάνουν λόγο για απάντηση από το υπουργείο Εργασίας, η οποία θέτει εν αμφιβόλω την πενθήμερη εργασία.

«Δίνει τη δυνατότητα -θίγοντας μη μισθολογικούς όρους οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν καταργούνται αυτόματα μετά τη λήξη της σύμβασης- στους εργοδότες να νομιμοποιήσουν την παράνομη αυτή εργασία» επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού Παναγιώτης Προύτζος.

Την ίδια ώρα, εκτιμάται ότι είναι θέμα χρόνου να θέσει η τρόικα ζήτημα αύξησης του ποσοστού απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα καθώς δηλώσεις του εκπρόσωπου του ΔΝΤ στην Ελλάδα Μπόμπ Τράα, για απλοποίηση των διαδικασιών εισόδου εξόδου από την αγορά εργασίας «άναψαν φωτιές» για το ενδεχόμενο να θέσει η τρόικα ζήτημα και νέων παρεμβάσεων στον κατώτατο μισθό και τις αποζημιώσεις.

Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, οι επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 έως 150 εργαζόμενους μπορούν να προχωρούν σε απολύσεις που δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 6 το μήνα ενώ στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 150 εργαζόμενους οι απολύσεις δεν πρέπει να ξεπερνούν το 5% του δυναμικού και σε καμια περίπτωση να μην είναι πάνω από 30.

Όπως αναφέρει το Mega, η τρόικα αναμένεται να ζητήσει τον διπλασιασμό του ποσοστού των απολύσεων από 5% σε 10% στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας βάζει φρένο σε οποιαδήποτε συζήτηση για την αύξηση του ποσοστού των απολύσεων, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα εκτίνασε το ποσοστό ανεργίας.

Παράλληλα, διαβεβαίωση ότι ο κατώτατος μισθός δεν πρόκειται να μειωθεί παρέχει για μια ακόμη φορά ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να παρουσιάσει το νέο μηχανισμό διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει μετά το 2017.

«Η κυβέρνηση έχει διατυπώσει με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να θιγεί ο κατώτατος μισθός που αποτελεί δίχτυ ασφαλείας για όλους τους εργαζόμενους της χώρας, μέχρι το τέλος του 2016. Από το 2017 ο κατώτατος μισθός θα διαμορφώνεται βάσει του νέου μηχανισμού που αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες», υπογραμμίζει σχετικά ο κ. Βρούτσης.

Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τρόικα ζητά να εκδοθεί έως της 15 Ιουλίου πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που θα προβλέπει μηχανισμό για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού. Ο μισθός θα καθορίζεται με υπουργική απόφαση, όπως έχουν συμφωνήσει υπουργείο Εργασίας και τρόικα.

Ωστόσο, η τρόικα στο νέο της κείμενο προχωρά ένα βήμα περισσότερο και δεν θέτει απλά ζήτημα μηχανισμού (στο πρώτο τρίμηνο του 2014), αλλά συνολική επανεξέταση του μισθού των 586 ευρώ και των κλιμακίων του (wage rates όπως αναφέρει χαρακτηριστικά), προχωρώντας ένα βήμα πάρα πέρα και από την κατάργηση των τριετιών.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook