Μισή ώρα κράτησε το ραντεβού του Αντώνη Σαμαρά με τον Ρώσο μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ την περασμένη εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου, ώρα αρκετή για δεσμεύσεις που αφορούν επίλυση τυχόν νομικών εκκρεμοτήτων για την μεταβίβαση του Σκορπιού, που κόστισε πάνω από 110 εκατ. ευρώ.

Ο 47χρονος ζάμπλουτος Ρώσος, μέλος της λίστας των 80 δισεκατομμυριούχων του περιοδικού Forbes, σύμφωνα με το Εθνος της Κυριακής, έλαβε διαβεβαιώσεις για το ότι δεν θα υπάρξει εμπλοκή στη συμφωνία, δεδομένου ότι η διαθήκη του Ωνάση απαγόρευε την πώληση του νησιού και προέβλεπε την παραχώρησή του στο ελληνικό Δημόσιο σε περίπτωση που οι κληρονόμοι δεν μπορούσαν να καλύψουν τα έξοδα συντήρησης.

Πριν από μερικές εβδομάδες, άλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας διαβίβασε τον φάκελο του Σκορπιού στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για να διερευνήσει «κατά πόσον υφίσταται ζήτημα προστασίας δημοσίου συμφέροντος και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος προάσπισής του».

Πέραν του Σκορπιού, υπάρχουν πληροφορίες ότι έγινε συζήτηση μεταξύ Σαμαρά και Ριμπολόβλεφ σχετικά με πιθανή εμπλοκή του Ρώσου μεγιστάνα στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση. Λέγεται ότι ο πανίσχυρος επιχειρηματίας ζήτησε από τον πρωθυπουργό τη λίστα με τα υπό αποκρατικοποίηση περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου. Οχι μόνο εταιρείες που βγαίνουν προς πώληση, αλλά και μεγάλα ακίνητα που μπορεί να αξιοποιηθούν τουριστικά.

Φήμες αναφέρουν ότι ο «βασιλιάς» των λιπασμάτων (Ριμπολόβλεφ ή Ριμπαλιόβλεφ, όπως είναι το σωστό και που στα ρώσικα σημαίνει «ψαράς»), που έχτισε την τεράστια περιουσία του μέσω της κρατικής βιομηχανίας Uralkali, σκέφτεται να εμπλακεί στο real estate, γι\’ αυτό και βολιδοσκοπεί ακίνητα σε διάφορες περιοχές.

Κάποιες πληροφορίες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, συνδέουν τον Ρώσο μεγιστάνα και το ενδιαφέρον του για ακίνητα με έναν από τους πλουσιότερους Ελληνες που δραστηριοποιείται στη Ρωσία, τον Φιλάρετο Καλτσίδη. Οι Ρώσοι, που προσφωνούν τον 50χρονο Ελληνοπόντιο ως Φιλάρετ Γκάλτσεφ, τον θεωρούν «βασιλιά του τσιμέντου». Η περιουσία του ξεπερνά τα 6,7 δισ. δολάρια και βρίσκεται στην 22η θέση με τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Ρωσίας.

Ο όμιλος του, Eurocement Group, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός τσιμέντου στη χώρα, ενώ άλλες δραστηριότητες είναι το εμπόριο άνθρακα, τα λιπάσματα, η ναυτιλία και το real estate. Αυτοδημιούργητος, ξεκίνησε από το μηδέν και κατάφερε να χτίσει μία ολόκληρη αυτοκρατορία.

Ο Καλτίδης λατρεύει την Ελλάδα, την επισκέπτεται συχνά κάνοντας κρουαζιέρες με το πολυτελές σκάφος του «Sapphire» μήκους 75 ποδιών, ενώ διαθέτει μία πανέμορφη βίλα που είναι χτισμένη σε έκταση 40 στρεμμάτων στο χωριό Βασιλίτσι, κοντά στην Κορώνη.

Οι βίλες του Ριμπολόβλεφ

Το Μονακό αποτελεί για τον Ριμπολόβλεφ νέο επενδυτικό καταφύγιο αλλά και φορολογικό παράδεισο μετά όσα συνέβησαν στην Κύπρο. Ο Ρώσος είχε τοποθετήσει πολλά χρήματα σε κυπριακές τράπεζες, ενώ είχε αποκτήσει το 10% της Τράπεζας Κύπρου.

Εκτός από το πρόσφατο «πετράδι» στο στέμμα του, τον Σκορπιό, τον οποίο δώρισε στην κόρη του Εκατερίνα, διαθέτει μία μοναδική βίλα στο Μονακό αξίας άνω των 300 εκατ. ευρώ, δύο σαλέ στην Ελβετία αξίας άνω των 200 εκατ. ευρώ, πολυτελές σπίτι στο Παρίσι, ένα εντυπωσιακό οίκημα στη Φλόριντα αξίας 95 εκατ. ευρώ, ένα αεροπλάνο και ένα εντυπωσιακό κότερο αξίας 75 εκατ. ευρώ, το οποίο έδεσε πριν από μερικές ημέρες στον Σκορπιό.

Είναι λάτρης της τέχνης και διαθέτει πληθώρα αυθεντικών πινάκων του 19ου και 20ού αιώνα, του Πικάσο, του Μοντιλιάνι, του Βαν Γκογκ.

Στο Σκορπιό, δε, οι νέοι ιδιοκτήτες ετοιμάζουν μεγάλο πάρτι με καλεσμένους διάσημες προσωπικότητες του διεθνούς τζετ σετ ετοιμάζει. Τις τελευταίες ημέρες πάνω στο νησί επικρατεί πυρετός εργασιών, τόσο στο λιμάνι όσο και στα οικήματα, κυρίως στο σπίτι που έμενε η Χριστίνα Ωνάση.

Σκοπός είναι να υπάρξει ριζική μεταμόρφωση του νησιού τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να ξεκινήσουν οι καλοκαιρινές διακοπές της οικογένειας. Τις προηγούμενες ημέρες το πολυτελές κότερο του Ρώσου μεγιστάνα είχε δέσει στον Σκορπιό κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, που περιελάμβαναν μέχρι και πτήσεις με ελικόπτερο.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook