Την άγνοια των καταναλωτών για το ύψος του ΦΠΑ με το οποίο βαρύνονται υπηρεσίες και προϊόντα εκμεταλλεύονται επιτήδειοι επαγγελματίες για να αποφεύγουν να κόβουν αποδείξεις ή ακόμη και για να βάζουν καπέλο στην τελική τιμή. Προτρέπουν τους καταναλωτές αν μην πάρουν απόδειξη και να γλιτώσουν τον ΦΠΑ 23%, ενώ ο νόμιμος φόρος που προβλέπεται στις εργασίες τους είναι 13%.

Ετσι κλέβουν διπλά και το δημόσιο και τους καταναλωτές. Αν ο φορολογούμενος πελάτης αποδεχθεί το παζάρι, αφενός θα έχει παραπλανηθεί πληρώνοντας στην πραγματικότητα υψηλότερη τιμή, αφετέρου χάνει την απόδειξη, ενώ οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες βάζουν στην τσέπη τη διαφορά των δύο συντελεστών ΦΠΑ. Αν ο πελάτης επιμείνει στην απόδειξη, θα έχει πληρώσει υψηλότερο ΦΠΑ τον οποίο παρανόμως καρπώνεται ο επαγγελματίας.

Λίγοι πολίτες γνωρίζουν πως οι εργασίες για την ανακαίνιση και επισκευή ακινήτου που χρησιμοποιείται ως κατοικία ή που εκμισθώνεται ως επιπλωμένο διαμέρισμα (όχι επαγγελματική στέγη) επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13% και όχι 23%.

Δημοσίευμα της εφημερίδας τα ΝΕΑ αναφέρει χαρακτηριστικές περιπτώσεις που έχουν ΦΠΑ 13%, κι όμως ελάχιστοι το γνωρίζουν.

Πρόκειται για:

- Ανακαίνιση και επισκευή παλαιών ιδιωτικών κατοικιών

- Η παροχή ορισμένων ιατρικών υπηρεσιών (δερματολόγοι, πλαστικοί χειρουργοί)

Οι επιδιορθώσεις και μετατροπές ενδυμάτων, υποδημάτων και υφασμάτινων ειδών οικιακής χρήσης

Η επισκευή ποδηλάτων

Οι συναυλίες, αθλητικές εκδηλώσεις, εκθέσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις

Οι υπηρεσίες που παρέχονται από συγγραφείς, συνθέτες, καλλιτέχνες και ερμηνευτές έργων τέχνης

Οι υπηρεσίες γραφείων κηδειών και επιχειρήσεων αποτέφρωσης νεκρών

Η παροχή υπηρεσιών κατ' οίκον φροντίδας παιδιών, ηλικιωμένων, ασθενών και ατόμων με ειδικές ανάγκες

Η μεταφορά προσώπων και των αποσκευών τους.

Αναλυτικότερα, ο μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται


στις εργασίες αντικατάστασης, επισκευής ή συντήρησης υδραυλικών, ηλεκτρολογικών, ξυλουργικών, υαλικών, πλακιδίων, καυστήρων, ανελκυστήρων και λοιπών εγκαταστάσεων, βαφής τοίχων και κουφωμάτων και γενικά σε κάθε εργασία που πραγματοποιείται σε ακίνητο με την προϋπόθεση ότι οι εργασίες αυτές πραγματοποιούνται σε παλαιό ακίνητο, το οποίο κατά τον χρόνο πραγματοποίησης των εργασιών αυτών χρησιμοποιείται ως ιδιωτική κατοικία ή προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως ιδιωτική κατοικία μετά την ανακαίνιση.

Πρέπει να τονιστεί πως ακόμη και στις περιπτώσεις ανακαίνισης και επισκευής με υλικά του εργολάβου, αν η αξία των υλικών δεν υπερβαίνουν το 1/3 της συνολικής αμοιβής του εργολάβου, οι πράξεις αυτές χαρακτηρίζονται ως παροχή υπηρεσιών και εκδίδεται απόδειξη για τη συνολική αμοιβή του εργολάβου, η οποία υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.

Ακόμη, ο μειωμένος συντελεστής 13% εφαρμόζεται και στις εργασίες που γίνονται για την ανακαίνιση, επισκευή και συντήρηση όψεων, κοινόχρηστων χώρων και εγκαταστάσεων σε πολυκατοικίες, όπως ανελκυστήρων, καυστήρων πετρελαίου ή φυσικού αερίου κ.λπ. Το μέτρο αυτό ισχύει και για τις πολυκατοικίες στις οποίες υπάρχουν διαμερίσματα, κτίσματα και γραφεία.


ΤΑ ΝΕΑ