Στο ΕΣΠΑ και ειδικότερα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης 2007-2013, εντάσσονται δύο πολύ σημαντικών έργων ανάπλασης για το δήμο Κισσάμου.

1. Του έργου «Ανάπλαση Οικισμού Καλλεργιανών Δήμου Κισσάμου» με προϋπολογισμό 353.000,00 Ευρώ
2. Του έργου «Ανάπλαση Οικισμού Ρόκας Δήμου Κισσάμου» με προϋπολογισμό 560.499,28 Ευρώ

Πρόκειται για δύο πολύ σημαντικούς οικισμούς που θα τους δοθεί η δυνατότητα να αναδείξουν τα πλεονεκτήματά τους και να αναπτυχθούν οικιστικά και τουριστικά.
Η Ρόκκα, πέρα από την ομορφιά του οικισμού της και το περίφημο φαράγγι της, διαθέτει ένα από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους -όμορο με τον οικισμό- που η ανάδειξή του αποτελεί στρατηγική επιλογή για τον δήμο.

Με τις παρεμβάσεις αυτές η Ρόκκα θα μπορέσει να πάρει μια μορφή συμβατή με την αρχαιολογική της ιστορία και την φυσική ομορφιά της και να αποτελέσει ένα βασικό τουριστικό προορισμό.

Τα Καλλεργιανά είναι ένας όμορφος και δυναμικός οικισμός, πανοραμικός, με πολλές δυνατότητες ανάπτυξης καθώς βρίσκεται κοντά στο αστικό κέντρο της Κισσάμου, κοντά στην εθνική οδό και κοντά στον κόλπο Κισσάμου. Με τα έργα ανάπλασής του θα αποτελέσει ελκυστική λύση για διαμονή όχι μόνο των ίδιων των κατοίκων του αλλά προφανώς θα προσελκύσει και νέους.

Τα δύο έργα αφορούν την ανάπλαση των δύο οικισμών και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

• Διαμορφώσεις ελεύθερων χώρων,
• Πλακοστρώσεις σοκακιών με πέτρινες πλάκες και διαμόρφωση κατάλληλων κλίσεων για απορροή υδάτων,
• Επιστρώσεις με κυβόλιθους για τα τμήματα που διέρχονται συχνά αυτοκίνητα.
• Αποκαταστάσεις φυσικών μονοπατιών,
• Εγκατάσταση δικτύου ηλεκτροφωτισμού με φανοστάτες ή χωνευτά φωτιστικά
• Γενική ανάπλαση κύριας πλατείας Καλλεργιανών μπροστά από το πρώην δημοτικό σχολείο
• Υπογειοποίηση δικτύου ΔΕΗ στη Ρόκκα και πρόβλεψη υποέργου με αρχαιολογία.

Πέρα από αυτά τα δύο έργα, έχουν υποβληθεί άλλες τρεις προτάσεις ανάπλασης και αναμένεται η ένταξή τους.

Ο δήμος Κισσάμου σε ανακοίνωσή του

\”ευχαριστεί ιδιαίτερα τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Χανίων και τους μηχανικούς του δήμου που ωρίμασαν και υπέβαλλαν τις σχετικές μελέτες και επίσης ευχαριστεί την διαχειριστική αρχή του ΠΕΠ Κρήτης για την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε.

Επίσης ευχαριστούμε τον Περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη ο οποίος αφενός σχεδίασε το πολύ επιτυχημένο πρόγραμμα των ΟΣΑΠΥ που θα αναβαθμίσει σημαντικά την ύπαιθρο και αφετέρου μας έδωσε εκείνες τις παρατάσεις που ζητήσαμε για να προετοιμάσουμε τους φακέλους καθώς αντιμετωπίζουμε το σημαντικό θέμα της έλλειψης τεχνικού προσωπικού στο δήμο μας.

Μάλιστα η πρόσφατη ενημέρωση που είχαμε ότι θα υπάρχει ανάλογο πρόγραμμα και στην νέα προγραμματική περίοδο, μας χαροποιεί και μας δίνει την ξεκάθαρη κατεύθυνση της ωρίμανσης και νέων έργων που θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook