Υπογράφηκε από το Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Σήφη Αναστασάκη και τον εκπρόσωπο της εργολήπτριας εταιρείας «Βαβάτσικος ΑΤΕ», η σύμβαση ανάθεσης του έργου Επέκτασης του Πολιτιστικού Κέντρου «Μελίνα Μερκούρη» Ιεράπετρας και ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 1.300.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης (2007-2013) μέσω του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Η επέκταση του Δημοτικού Πολιτιστικού Κέντρου γίνεται ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες που καθορίστηκαν από το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπτυξης για το αστικό κέντρο του Δήμου Ιεράπετρας.

Η επέκταση περιλαμβάνει την προσθήκη τρίτου ορόφου στο υφιστάμενο κτίριο και την διαμόρφωση χώρου στο ισόγειο του κτιρίου σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Πρόκειται για το χώρο που βρίσκεται σήμερα πίσω από τη Δημοτική βιβλιοθήκη και είναι αδιαμόρφωτος.

Στο ισόγειο του Κέντρου, η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, τηλεδιασκέψεων και παρουσιάσεων, θα αποτελεί χώρο έκφρασης και συνάθροισης που θα μπορεί να φιλοξενήσει διαφόρων τύπων εκδηλώσεις, όπως παρουσιάσεις, διαλέξεις, σεμινάρια, μουσικές εκδηλώσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις και θα αξιοποιηθεί από Συλλόγους και ομάδες πολιτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του πολιτισμού, των τεχνών, του θεάτρου, της μουσικής, της επιστήμης κ.α.

Στον τρίτο όροφο που θα προστεθεί στο Κέντρο θα λειτουργήσει Πιστοποιημένος χώρος επιμόρφωσης με στόχο την ενίσχυση της δια βίου μάθησης και της εκπαίδευσης ενηλίκων, ειδικότερα σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες όπως νέοι, γυναίκες και μετανάστες.

Επίσης, θα λειτουργήσει το Γραφείο επιχειρηματικής Ευφυΐας, σε συνεργασία με το Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης του ΤΕΙ Κρήτης, με στόχο την ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων, μέσα από την υποστήριξη και πληροφόρησή τους αναφορικά με την εφαρμογή σύγχρονων και καινοτόμων μεθόδων και ιδεών.

Το συγκεκριμένο Γραφείο θα επιδιώκει μέσα από την ανάπτυξη πολλαπλών δράσεων, όπως η θέσπιση βραβείων επιχειρηματικότητας στους φοιτητές του Τμήματος, να προωθεί την ανάδειξη νέων και καινοτόμων ιδεών προς υλοποίηση, οι οποίες θα μπορούν να αξιοποιηθούν σε τοπικό επίπεδο, με στόχο την αναβάθμιση, τη βελτίωση και την πολύπλευρη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό θα δίνεται έμφαση στην έρευνα και την παραγωγή για την ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης των νέων καθώς και στη στήριξη των οργανωτικών και επιχειρηματικών ικανοτήτων των τοπικών επιχειρηματιών.

Επίσης, στον ίδιο όροφο προβλέπεται να λειτουργήσει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για επισκέπτες, κατοίκους και επιχειρηματίες στην περιοχή.

Η συγκεκριμένη δράση θα βοηθήσει για να πολλαπλασιαστούν οι φιλικές προς το περιβάλλον συμπεριφορές από επιχειρηματίες και κατοίκους της περιοχής. Παράλληλα, θα αποτελέσει το συνδετικό κρίκο της πόλης με την ύπαιθρο, δημιουργώντας προϋποθέσεις για την επέκταση των περιβαλλοντικών πρακτικών στον πρωτογενή τομέα παραγωγής.

Ο νέος χώρος θα μπορεί να φιλοξενήσει και επιπλέον δράσεις του Δήμου Ιεράπετρας που αφορούν την κοινωνική πολιτική και τον πολιτισμό στο Δήμο.

Τέλος, στο πλαίσιο του έργου θα γίνει εξωτερική βαφή του κτιρίου, ανακατασκευές στον περιβάλλοντα χώρο και θα τοποθετηθεί ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος, έτσι ώστε να λειτουργεί απρόσκοπτα σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.