Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Τράπεζα Χανίων μετά την χθεσινή Γενική Συνέλευση των Μετόχων, που μετά από την ψηφοφορία των 2.205 ψήφων, εκλέχτηκαν τα εννέα πρώτα μέλη:

1. Μαρακάκης Μιχαήλ
2. Ανδρουλάκης Γεώργιος
3. Βαμβουκας Αναστάσιος
4. Φαραντάκης Γεώργιος
5. Βλαχάκης Στυλιανός
6. Μπαδιερίτης Κυριάκος
7. Πούλακας Ιάσων
8. Χιωτάκης Ιωσήφ
9. Περιβολάκης Αλέκος
10. Τζινάκης Εμμανουήλ
11. Κουργιαντάκης Ευάγγελος
12. Βιρβιδάκης Στάυρος

Έλεγχος στις Συνεταιριστικές Τράπεζες από το Κράτος


Ωστόσο σε αναμονή των ελέγχων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) βρίσκονται οι Συνεταιριστικές Τράπεζες, καθότι μετά τις μεγάλες τράπεζες στο μικροσκόπιο του Κράτους και βέβαια της Τρόικας έχουν περάσει και τα μικρά τοπικά πιστωτικά ιδρύματα, όπου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα υπάρχουν ανακατατάξεις και στον τομέα αυτό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το έργο αυτό ή μέρους του έργου το έχει αναλάβει η Διεθνής Ελεγκτική Εταιρία Pimco, πού έκανε τον ανάλογο έλεγχο στις Κυπριακές Τράπεζες, αποτέλεσμα του οποίου ήταν το μεγάλο κούρεμα στις καταθέσεις των Κυπρίων αλλά και πολλών Ελλήνων.

Από Συνεταιριστικές Τράπεζες της χώρας έχουν ήδη ζητηθεί οικονομικά στοιχεία, τα δάνεια, τα αποθεματικά τους, ώστε να γίνει πλήρης και εξονυχιστικός έλεγχος για την κεφαλαιακή τους επάρκεια και αν καλύπτουν τα όρια που έχει θέσει η Ευρώπη με τα δεδομένα της ΕΚΤ.

Μερικές απο αυτές ωστόσο έχουν καταθέσει τα στοιχεία κάνοντας λογιστικές αλχημείες ώστε να εμφανίσουν ορθά οικονομικά στοιχεία, γεγονός όμως που δεν τους εξασφαλίζει οτι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα τις δεχτούν.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από Τραπεζικούς κύκλους η προθεσμία για την υποβολή των σχετικών στοιχείων, έχει μετατεθεί τρεις φορές, με τελευταία παράταση να δόθηκε το τέλος Ιουνίου, με άγνωστη την τελική ημερομηνία.

Τα αποτελέσματα των έλεγχων θα κρίνουν το μέλλον των Συνεταιριστικών Τραπεζών, καθότι τα σενάρια είναι πολλά και όπου κριθεί απαραίτητο θα ζητηθεί η αναδιάρθρωση τους.

Μερικά από αυτά είναι να προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, να γίνει σπάσιμο σε “καλή και κακή” τράπεζα όπως έγινε με την Αγροτική, ή να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις.

Ήδη η πρακτική αυτή εφαρμόστηκε πέρυσι σε κάποιες περιπτώσεις όπου Συνεταιριστικές Τράπεζες στη Βόρεια Ελλάδα έκλεισαν και τις υποχρεώσεις τους ανέλαβε η Εθνική Τράπεζα.

Σύμφωνα όμως με σχετικά δημοσιεύματα του οικονομικού τύπου, κάτι ανάλογο δεν είναι απαραίτητο να συμβεί τώρα, αλλά από όλες τις αρμόδιες πλευρές διαβεβαιώνεται ότι στο τέλος της ημέρας θα γίνει ότι είναι απαραίτητο προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα όλων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Flashnews.gr