Σήμερα, καταληκτική ημερομηνία της δημόσιας πρότασης που είχε υποβάλει στις αρχές Ιουνίου προς τους ομολογιούχους η εν λόγω εταιρεία, επανήλθε με νέα πρόταση, ζητώντας αυτήν τη φορά να αγοράσει ομόλογα αξίας έως τέσσερα δισ. ευρώ.

Όμως η τιμή στη νέα αυτή πρόταση κατέβηκε στο 40% της ονομαστικής αξίας του κάθε ομολόγου, έναντι 45% που είχε καθοριστεί στην προηγούμενη πρόταση.

Όπως εξηγεί η εταιρεία, η νέα χαμηλότερη τιμή αντανακλά το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος», καθώς οι δανειστές της είναι πολύ πιθανόν με τον τρόπο αυτό να επιδιώξουν να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό της τάξεως των 3-4 δισ. ευρώ, το οποίο εμφανίζει το πρόγραμμα στήριξης που έχει συναποφασίσει το ΔΝΤ και η ΕΕ.

Η Japonica, με σημερινή της ανακοίνωση, διευκρινίζει ότι οι μεγάλες διακυμάνσεις, καθώς και η περιορισμένη ρευστότητα που χαρακτηρίζουν την ελληνική αγορά ομολόγων, έχουν ως αποτέλεσμα οι αγοραίες τιμές των κρατικών τίτλων να μην αντιπροσωπεύουν πλήρως την πραγματική τους αξία.

Σημειώνεται ότι κατά μέσο όρο οι τιμές των ελληνικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει στη δευτερογενή αγορά κατά περίπου 12%, μετά την πρώτη δημόσια πρόταση που υπέβαλε η Japonica στις αρχές Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση εκείνη, η οποία λήγει σήμερα, αφορούσε την αγορά ελληνικών ομολόγων αξίας έως 2,9 δισ. ευρώ.

Η νέα δημόσια πρόταση της εταιρείας, την οποία έχει ιδρύσει το πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, Πολ Καζάριαν, λήγει την 1η Αυγούστου.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook