Υπό διερεύνηση βρίσκονται, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, τα στοιχεία που δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα Guardian, βάσει των οποίων οι αμερικανικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν την ελληνική πρεσβεία και την ελληνική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη.

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian (δείτε εδώ), ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κούτρας υπογράμμισε πως «η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου που διέπουν το καθεστώς λειτουργίας των Διπλωματικών και Προξενικών Αρχών».

«Για το λόγο αυτό» συνέχισε «αδυνατεί να κατανοήσει πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με παρακολουθήσεις, μεταξύ άλλων, και ελληνικών διπλωματικών αποστολών από υπηρεσίες φίλης και συμμαχικής χώρας».

Σύμφωνα με τον κ. Κούτρα, «το περιεχόμενο των εν λόγω δημοσιογραφικών αναφορών, η διερεύνηση των οποίων έχει ήδη ξεκινήσει από τις αρμόδιες ελληνικές Υπηρεσίες, θα εξετασθεί με προσοχή.

«Εξυπακούεται» καταλήγει η δήλωσή του «ότι, αναλόγως θα ζητηθούν και οι αναγκαίες διευκρινίσεις».

Ο Guardian, που επικαλείται απόρρητα έγγραφα της NSA στα οποία είχε πρόσβαση μέσω του διαβόητου Έντουαρντ Σνόουντεν, υποστηρίζει ότι η παρακολούθηση στην ελληνική πρεσβεία είχε το κωδικό όνομα «Klondyke» και η αντίστοιχη επιχείρηση για την ελληνική αποστολή στον ΟΗΕ είχε την ονομασία «Powell».

Το έγγραφο της NSA χρονολογείται από το 2010 και κατονομάζει ως στόχους παρακολουθήσεων συνολικά 38 διπλωματικές αποστολές (αρκετές από τις οποίες είναι χωρών συμμαχικών προς τις ΗΠΑ).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook