Το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη απέσπασε τη φετινή χρονιά, που έχει ανακηρυχθεί και Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών, το ΕΚΑΒ Κρήτης – το περιφερειακό τμήμα του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας – και ανακηρύχθηκε εθνικός νικητής.

Η υποψηφιότητα του ΕΚΑΒ Κρήτης για το Βραβείο προτάθηκε και υποστηρίχθηκε από τον βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σπύρο Δανέλλη.

Η υποψηφιότητα όπως και η διάκρισή του αυτή αφιερώνεται στον αδικοχαμένο Διευθυντή του Δημήτρη Βουρβαχάκη, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα της προσφοράς στο συνάνθρωπο και του σεβασμού στο υπέρτατο αγαθό της ζωής.

Ο ίδιος, ένας ήρωας ανάμεσά μας, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ, με αυταπάρνηση και απόλυτη αφοσίωση αφιέρωσε τη ζωή του με μόνιμο όραμα την αναβάθμιση του θεσμού των Πρώτων Βοηθειών, αλλά και την έχασε κατά την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο σχολείο που αποφοίτησε, για εκπαίδευση των μαθητών.

Το ότι σήμερα λοιπόν αναγνωρίζεται και επιβραβεύεται η προσπάθεια όλων των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Κρήτης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν είναι παρά μια πρόσκληση κινητοποίησης και ευαισθητοποίησης όλων μας και οφείλει να αποτελέσει τροφή για σκέψη και έμπνευση.

Γιατί υπηρετεί τον πιο βασικό στόχο της κοινωνίας μας: την προστασία της ζωής και τη βελτίωση της συμβίωσής μας.

Το ΕΚΑΒ Κρήτης αποτελεί πρότυπο για τα αντίστοιχα περιφερειακά. Πάνω από μια δεκαετία το Συντονιστικό του Κέντρο υποστηρίζεται από τα ηλεκτρονικά πρωτόκολλα διαχείρισης επειγόντων περιστατικών (χρωματική κωδικοποίηση περιστατικών, σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού GPS, τηλεϊατρική κ.α.).

Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας (Ι.Τ.Ε.) στο ΕΚΑΒ Κρήτης λειτουργούν ηλεκτρονικά πρωτόκολλα διαλογής και έχουν αναπτυχθεί ειδικά προγράμματα.

Αποτελεί επίσης το κέντρο εκπαίδευσης ιατρών (Επείγουσα Προνοσοκομειακή Ιατρική), διασωστών (ΙΕΚ ΕΚΑΒ), μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (κυκλοφοριακή αγωγή-πρώτες βοήθειες-BLS), φορέων-υπηρεσιών και κοινού (BLS-AED-πρώτες βοήθειες).

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά γίνεται δεκτή πρόταση του Σπύρου Δανέλλη αποσπώντας το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη.

Στο πλαίσιο του ίδιου αυτού θεσμού, για το 2011 τιμήθηκε το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και το 2012 το Μουσικό Εργαστήρι «Λαβύρινθος» του Ross Daly.

Για το 2013 εθνικός νικητής ανακηρύχθηκε εκτός από το ΕΚΑΒ Κρήτης και η ΜΚΟ Youthnet Hellas, πρόταση του ευρωβουλευτή Γ.Χατζημαρκάκη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook