Στην Κοιλάδα του Θανάτου, στην ανατολική Καλιφόρνια, καταγράφηκε θερμοκρασία 54 βαθμών, η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ στις ΗΠΑ

Τουλάχιστον 19 πυροσβέστες βρήκαν χθες Κυριακή το θάνατο δίνοντας μάχη εναντίον μιας πυρκαγιάς στην Αριζόνα (νοτιοδυτικές ΗΠΑ), ανακοινώθηκε από το γραφείο του σερίφη της κομητείας του Γιαβαπάι.

Οι πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να θέσουν υπό έλεγχο τις φλόγες στο λόφο Γιαρνέλ, περίπου 120 χλμ. βορειοδυτικά του Φοίνιξ, διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος, ο Στιβ Σκάρτζα, χωρίς να κάνει γνωστές άλλες λεπτομέρειες.

Ο εκπρόσωπος δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αν τα θύματα είναι οι 19 πυροσβέστες για τους οποίους η Δασική Υπηρεσία της Αριζόνας είχε ανακοινώσει το πρωί πως αγνοείται η τύχη τους.

Ένας υπεύθυνος της Δασικής Υπηρεσίας δήλωσε προς το τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι οι πυροσβέστες ανήκαν σε μια τοπική ομάδα άμεσης δράσης και άνοιγαν μια αντιπυρική ζώνη για να εμποδίσουν την επέκταση της πυρκαγιάς.

\”Υπό ομαλές συνθήκες, όταν ανοίγουμε μια αντιπυρικη ζώνη, βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε μια καλή οδό διαφυγής και προβλέπουμε μια ζώνη ασφαλείας\”, δήλωσε ο υπεύθυνος της Δασιής Υπηρεσίας Αρτ Μόρισον.

\”Φαίνεται πως η ζώνη ασφαλείας τους δεν ήταν αρκετά μεγάλη και η πυρκαγιά τους πρόλαβε\”, πρόσθεσε.

Μια σελίδα δημιουργήθηκε στο Facebook στη μνήμη των νεκρών πυροσβεστών.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Παρασκευή καλύπτει αυτή τη στιγμή περίπου 8.000 στρέμματα, σύμφωνα με τους υπεύθυνους τους οποίους επικαλείται ο τοπικός Τύπος.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Arizona Republic, η πυρκαγιά μετακινείται γρήγορα και τη νύκτα της Κυριακής δεν είχε ακόμη τεθεί υπό έλεγχο.

Οι κάτοικοι των περιοχών Γιαρνέλ Χιλ και Πιπλς Βάλεϊ απομακρύνονται από τα σπίτια τους.

Ομοσπονδιακή βοήθεια αναμένεται σήμερα. Σύμφωνα με τις αρχές, υπάρχει κίνδυνος να καταστραφούν 250 κατοικίες, περίπου οι μισές της μικρής πόλης Γιαρνέλ.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τραγωδία για το Πυροσβεστικό Σώμα έπειτα από το τρομοκρατικό χτύπημα στους δίδυμους πύργους στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook