Αντιδρά στο θέμα τις διαχείρισης των απορριμμάτων της Κρήτης η Λαϊκή Συσπείρωση και αντιπροτείνει λύσεις σε ανακοίνωσή της.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει:

Σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης αύριο Τρίτη 2-7-2013, ο Περιφερειάρχης και οι συνεργάτες του φέρνουν ως μοναδικό θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κρήτη.

Τόσο η διαδικασία για τη σύνταξη της εισήγησης – που έχει ήδη επικυρωθεί με Υπουργική Απόφαση, πριν ακόμα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο !! – , όσο και οι προτεινόμενες λύσεις, επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Περιφέρειας Κρήτης και του ΚΚΕ, ότι κυβέρνηση – Περιφέρεια και Τοπική Διοίκηση, ως θεσμοί κρατικής εξουσίας, είναι υπηρέτες του μεγάλου κεφαλαίου με μοναδικό στόχο να εξασφαλίζουν την κυριαρχία και την κερδοφορία του, στις πλάτες του λαού.

Οι προτεινόμενες λύσεις για τα απορρίμματα ανοίγουν νέα επίθεση στο εισόδημα των εργαζομένων της Κρήτης από τις παρατάξεις της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, το ΚΚΕ, αλλά και ειδικοί επιστήμονες, μέσα από ολοκληρωμένες μελέτες με πλήρη τεκμηρίωση, έχουν προτείνει δημόσια ένα σύστημα επεξεργασίας απορριμμάτων που:

— αποκλείει την καύση, μεγιστοποιεί την ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, δεν επιβαρύνει το περιβάλλον με οσμές, αέριες εκπομπές, υγρά απόβλητα και τοξικά κατάλοιπα,
— είναι εύκολο να επιλεγεί ο χώρος εγκατάστασής του, ακριβώς επειδή είναι φιλικό στο περιβάλλον και δεν προκαλεί όχληση, άρα δεν θα προκαλέσει αντιδράσεις των κατοίκων.
— έχει μικρό κόστος κατασκευής και λειτουργίας, ώστε να υλοποιηθεί με εγγύηση και χρηματοδότηση του δημοσίου από την Περιφέρεια και τους Δήμους της Κρήτης, χωρίς να χρειαστεί επιβάρυνση των δημοτών και στήριξη ή παραχώρηση σε ιδιωτικά κεφάλαια. Δημιουργεί επίσης περίπου 400 νέες θέσεις εργασίας.

Αντίθετα το σύστημα που προτείνουν οι παρατάξεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στην Περιφέρεια υλοποιεί τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης, οδηγεί στην καύση, απαιτεί πενταπλάσιες επενδύσεις (253 έναντι 54 εκατ. €, που σημαίνει παραχώρηση σε ιδιώτες), θα επιβαρύνει τους Δήμους της Κρήτης 6,5 φορές περισσότερο (61,5 έναντι 9,4 εκατ.€ ετησίως) και τον κάθε κάτοικο με επιπλέον χαράτσι 100 € το χρόνο, και μάλιστα σε περίοδο κρίσης που έχει οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία τα λαϊκά νοικοκυριά.

Οι εργαζόμενοι, οι μαζικοί φορείς δεν έχουν καμία ενημέρωση για το θέμα. Έγινε μόνο ένας προσχηματικός «διάλογος», που περιορίστηκε μεταξύ «ημετέρων» στελεχών της κυβέρνησης, της Τοπικής διοίκησης και ελεγχόμενων συνδικαλιστών.

Αγνοήθηκαν προκλητικά τα επιστημονικά επιχειρήματα που αποδείχνουν ότι τα αντιλαϊκά σχέδια της Περιφέρειας οδηγούν σε καύση, ιδιωτικοποίηση, σε επιβάρυνση των ανθρώπων και του περιβάλλοντος. Δεν απαντήθηκε ΟΥΤΕ ΕΝΑ από αυτά τα επιχειρήματα.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους φτωχούς αγρότες, τους ΕΒΕ που νοιώθουν το άγχος της χρεοκοπίας, να αντιδράσουν σε αυτή την απόφαση και στην υλοποίησή της. Να ανατρέψουν την πολιτική που μετατρέπει τις λαϊκές ανάγκες –όπως τη διαχείριση των απορριμμάτων- σε επενδυτικές ευκαιρίες για το κεφάλαιο.

Να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, να οργανωθούν και να παλέψουν για να δυναμώσει η Λαϊκή συμμαχία που θα επιβάλλει μια νέα, λαϊκή εξουσία, που θα καταργήσει το κεφάλαιο και τους εκπροσώπους του.

Για τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Περιφέρειας Κρήτης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook