Με μια καυστική και αυστηρή επιστολή η δημοτική ομάδα \”ανθρώπινη πόλη\” επικρίνει το σχεδιασμό των χώρων που αναμένεται να φιλοξενήσουν τη Βικελαία βιβλιοθήκη.

Όπως υποστηρίζουν είναι δυσλειτουργικοί και περιορισμένοι σε αντίθεση με τους χώρους στους οποίους θα λειτουργήσουν εμπορικά καταστήματα.

Η δημοτική ομάδα \”ανθρώπινη πόλη\” αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της:

Έφυγε πρόσφατα το προστατευτικό δίχτυ από τα Αχτάρικα. Φάνηκε έτσι η νέα πρόσοψη του κτηρίου, και «ξεπλάνταξε» η πλατεία των λιονταριών.

Μπορούμε άραγε να περιμένουμε σύντομα την επανεγκατάσταση εκεί της Βικελαίας βιβλιοθήκης και την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της;

Η δημοτική ομάδα της «Ανθρώπινης Πόλης» επισκέφτηκε το νέο κτήριο και περιδιάβηκε τους χώρους του, όπως αυτοί έχουν διαμορφωθεί μετά την στατική του αποκατάσταση.

\"\"

Είναι εμφανής ο περιορισμός των εσωτερικών χώρων και της λειτουργικότητας του κτηρίου (η εσωτερική σκάλα είναι προβληματική, δεν υπάρχει είσοδος για ΑΜΕΑ, οι καμπίνες των ανελκυστήρων είναι μικρές κ. ά).

Αντίθετα είναι ευρύχωροι οι χώροι του ισογείου και του ημιορόφου (πατάρια) που προορίζονται από τη δημοτική αρχή για καταστήματα.

Δικαιώνεται έτσι δυστυχώς πλήρως η δημοτική μας κίνηση, που προέβλεψε αυτό τον περιορισμό και καταψήφισε την αρχική μελέτη του έργου (βλέπε «Φιλόπολις – Φλεβάρης 2008).

Επιβεβαιώνεται επίσης δυστυχώς η διαπίστωση της κίνησή μας, πως το βασικό κριτήριο της δημοτικής αρχής δεν ήταν τόσο η λειτουργία της βιβλιοθήκης όσο η αξιοποίηση της «εμπορικότητας» του κτηρίου.

Είναι ορατά στο υπόγειο του κτηρίου το τμήμα του αραβικού τοίχους και του καναλιού μεταφοράς νερού στην κρίνη του Μοροζίνη, όχι όμως και τα θεμέλια της πύλης Voltone.

\"\"

Καλούμε την αρχαιολογική υπηρεσία να γνωστοποιήσει αν και κατά πόσο τηρήθηκαν οι προδιαγραφές του αρχαιολογικού συμβουλίου για τη διαφύλαξη και ανάδειξη αυτών των αρχαιολογικών ευρημάτων.

Η δημοτική αρχή ζήτησε εκτός δημοτικού συμβουλίου από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, να συνηγορήσουν για την ένταξη της τελευταίας φάσης του έργου στο πρόγραμμα JESSIKA, προκειμένου να γίνει επιτέλους η αποπεράτωσή του.

Η δημοτική μας κίνηση την παρεχώρησε. Δεν ευθύνεται η κίνησή μας για το κείμενο της απόφασης που τελικά συντάχθηκε και υποβλήθηκε στο εν λόγω πρόγραμμα.

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (21/06/13), αφού ασκήσαμε κριτική για τη συγκεκριμένη συμπεριφορά της δημοτικής αρχής, διευκρινήσαμε πως η θετική μας ψήφος αναφέρεται μόνο στην ένταξη του έργου στο πρόγραμμα προκειμένου αυτό να ολοκληρωθεί και ουδόλως στις παραγράφους του κειμένου της απόφασης που αναφέρονται στις χρήσεις των χώρων και στην «ανταποδότικότητα».

Σε δήλωσή του στα ΜΜΕ ο αντιδήμαρχος κ. Αγαπάκης διευκρίνησε πως οι παράγραφοι αυτές είναι απλές αναφορές για το έργο που δεν παράγουν κάποιο αποτέλεσμα.

Το ζήτημα άλωστε της χρήσης των χώρων θα επανέλθει στο δημοτικό συμβούλιο σύμφωνα με τον κ. Αντιδήμαρχο.

Η αποπεράτωσή των εκτελούμενων σήμερα εργασιών στο κτήριο, απαιτεί ακόμα διάστημα δύο μηνών.

Πέραν αυτού, η ολοκλήρωση όλων των εργασιών και η παράδοση του κτηρίου σε χρήση, απαιτεί την προμήθεια του απαραίτητου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και βεβαίως την τοποθέτηση και την εξασφάλιση της λειτουργίας του.

Ελπίζουμε αυτός ο εξοπλισμός να έχει όλες τις προδιαγραφές σύγχρονης βιοκλιματικής και ενεργειακής απόδοσης. Πόσο χρόνο θα χρειαστούν άραγε όλα αυτά;

Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Κουράκη, αυτό θα είχε γίνει τον Αύγουστο του 2012.

Ένα ακόμα χαραχτηριστικό δείγμα της ικανότητας σχεδιασμού, προγραμματισμού αλλά και αξιοπιστίας της δημοτικής αρχής.

Η συζήτηση όμως για τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, υποβαθμίζεται συνολικά, όταν περιορίζεται στους χώρους του κτηρίου.

Γιατί η βιβλιοθήκη δεν είναι μια αποθήκη βιβλίων και περιοδικών ώστε να αξιολογείται από τους διάφορους όγκους.

Μόνο οι όγκοι του κτηρίου άλλωστε είναι σταθεροί. Δεν ισχύει το ίδιο με τους όγκους των βιβλίων, των περιοδικών, των εφημερίδων, των εκδόσεων κλπ που αυξάνονται συνεχώς.

Το δίλλημα επομένως της δημοτικής αρχής για την ανάγκη αξιοποίησης των χώρων που περισσεύουν, δεν υφίσταται αντικειμενικά, γιατί απλούστατα χώροι δεν περισσεύουν.

Η περίοδος της δημαρχίας Κουράκη μπορεί να αξιολογηθεί θετικά μεν, μόνο ως προς την αποκατάσταση του κτηρίου, αλλά εντελώς αρνητικά ως προς τη λειτουργία της βιβλιοθήκης, η οποία υποβαθμίστηκε συνολικά.

Η περίοδος αυτή δεν έχει να επιδείξει τις γνωστές από παρελθόν παράλληλες δραστηριότητες της Βικελαίας (εκθέσεις, συνέδρια, ημερίδες κλπ), ούτε τις γνωστές διεπιστημονικές συνεργασίες που οδήγησαν στο να χαραχτηριστεί η Βικελαία ως Ακαδημία Επιστημών από την ΕΕ.

Ο κ. Δήμαρχος δεν φαίνεται να κατανοεί το ρόλο και την αναγκαιότητα του εφόρου και δεν επιτρέπει τον ορισμό Διοικούσας Επιτροπής, ίσως για να διατηρήσει σε απόλυτο προσωπικό έλεγχο τη λειτουργία της.

Μόνο οι εκδόσεις της Βικελαίας συνεχίζονται, χάριν στις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού της, το οποίο όμως συρρικνώνεται συνεχώς, χωρίς η δημοτική αρχή να κάνει το παραμικρό ούτε προς την αποτελεσματικότερη και καλύτερη διακίνηση των εκδόσεων αυτών, ούτε και ως προς την άρτια στελέχωση των υπηρεσιών της βιβλιοθήκης και τη διασφάλιση των όρων της αποτελεσματικής της λειτουργίας.

Η ψηφιοποίηση των αρχείων της βιβλιοθήκης έχει σταματήσει στο έτος 1950 λόγω εξάντλησης των πόρων του προγράμματος και δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον από τη δημοτική αρχή για την ολοκλήρωση του και τη συνεχή ενημέρωσή του.

Η βιβλιοθήκη δεν είναι αποθήκη βιβλίων, αλλά πηγή για την προώθηση της έρευνας και της επιστήμης.

Ο χώρος της πρέπει να τηρεί τις κατάλληλες συνθήκες φύλαξης, να λειτουργεί με το κατάλληλο προσωπικό και να είναι ανοιχτός σε οποιοδήποτε ερευνητή, μελετητή, νέο και επισκέπτη (ειδικά για τη Βικελαία).

Η κρίση των τελευταίων χρόνων, κρίση αξιακή σε τελευταία ανάλυση, έχει οδηγήσει πολλούς και ανάμεσά τους και πολίτες του Ηρακλείου, στον επαναπροσδιορισμό του δημόσιου αγαθού και της σχέσης που έχει ο πολίτης και η πολιτεία με αυτό.

Ο πολίτης σήμερα, δεν χρειάζεται απλά, αλλά έχει απόλυτη ανάγκη το δημόσιο αγαθό της πολιτισμικής γνώσης της ιστορικής πληροφορίας, έχει ανάγκη από ένα αρχειακό πόλο που θα λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για ό,τι αφορά την ιστορική, πολιτισμική, εθιμική, εθνική ταυτότητά του. Και η Βικελαία Βιβλιοθήκη είναι ένα τέτοιο δημόσιο αγαθό.

Για όλους τους παραπάνω λόγους καλούμε τη δημοτική αρχή:

1. Να εγκαταλήψει κάθε σκέψη ή προγενέστερο σχεδιασμό για εμπορική αξιοποίηση των χώρων του ισογείου και να δηλώσει καθαρά την πρόθεσή της να αποδοθεί το ανακαινισμένο κτήριο συνολικά στη Βικελαία.

2. Να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο και την ηρακλειώτικη κοινωνία για την εξέλιξη των έργων στο κτήριο, το χρόνο που χρειάζεται για την αποπεράτωσή τους, το μέχρι σήμερα κόστος των έργων αλλά και το προβλεπόμενο συνολικό καθώς και τις πηγές χρηματοδότησής του.

3. Να πράξει ό,τι χρειάζεται για την αξιοποίηση και προώθηση των εκδόσεων της βιβλιοθήκης.

Αυτά τα τρία πράγματα ζητούμε από τη σημερινή δημοτική αρχή ως απαραίτητα για να γίνουν, στον ένα χρόνο που απομένει μέχρι τις επόμενες δημοτικές εκλογές.

Γιατί σ’ αυτές τις εκλογές οι ηρακλειώτική κοινωνία θα επιλέξει. Θα κληθεί να επιλέξει ανάμεσα σ’ ένα ακόμα εστιατόριο ή σε μια ακόμα καφετέρια από τη μια ή σ΄ένα ιστορικό – πολιτισμικό και εθιμικό σημείο πολιτιστικής αναφοράς από την άλλη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook