Υπό τον κίνδυνο λήψης νέων επώδυνων μέτρων, που επιβάλλουν οι αποκλίσεις στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και τα συνεχώς διευρυνόμενα ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία, οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να περάσουν νωρίς το πρωί της Τρίτης το κατώφλι του υπουργείου Εργασίας για να συναντηθούν με τον αρμόδιο υπουργό, Γιάννη Βρούτση.

Την ώρα που τα κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν πως δεν πρόκειται να ληφθούν οριζόντια μέτρα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι τροϊκανοί θα ζητήσουν νέες περικοπές δαπανών και συντάξεων προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό ύψους δύο δισ. ευρώ που προκύπτει για τη διετία 2013 -2014.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εργασίας, έχει συντάξει ήδη τις δικές του προτάσεις για την κάλυψη των ελλειμμάτων ασφαλιστικών ταμείων και συγκεκριμένα του ΟΑΕΕ τα οποία θα παρουσιάσει στους εκπροσωπους των δανειστών.

Η τρόικα φαίνεται να επιμένει στην υπογραφή υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή της εισφοράς 2 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, με ισχύ από το 2014, ενώ εναλλακτικά προτείνει τη μείωση των συντάξεων των ελεύθερων επαγγελματιών μέχρι και 20%.

Την ίδια ώρα, η τρόικα αναμένεται να θέσει ζήτημα αύξησης του ποσοστού απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα μετά και τις δηλώσεις του εκπρόσωπου του ΔΝΤ στην Ελλάδα Μπόμπ Τράα, για απλοποίηση των διαδικασιών εισόδου εξόδου από την αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, οι επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 έως 150 εργαζόμενους μπορούν να προχωρούν σε απολύσεις που δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 6 το μήνα ενώ στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 150 εργαζόμενους οι απολύσεις δεν πρέπει να ξεπερνούν το 5% του δυναμικού και σε καμια περίπτωση να μην είναι πάνω από 30.

Ωστόσο, η τρόικα αναμένεται να ζητήσει τον διπλασιασμό του ποσοστού των απολύσεων από 5% σε 10% στις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ πηγές του υπουργείου Εργασίας διαμηνύουν πως ένα τέτοιο μέτρο θα εκτίνασε το ποσοστό ανεργίας.

Τέλος, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα παρουσιάσει στη σύσκεψη πρόταση για το μηχανισμό λήψης αποφάσεων για την ετήσια επικαιροποίηση των θεσμοθετημένων επιπέδων των κατώτατων μισθών που θα επικρατήσουν μετά το τέλος του προγράμματος, δηλαδή όταν λήξει το ισχύον πάγωμα μισθών.

Από την πλευρά τους, οι δανειστές αναμένεται να επιμείνουν στην έκδοση Υπουργικής Πράξης μέχρι τις 15 Ιουλίου που θα προβλέπει μηχανισμό για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, όπως άλλωστε έχει συμφωνήσει ήδη με την ελληνική κυβέρνηση.

Στο νέο κείμενο, η τρόικα είναι πιθανό να προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω, θέτοντας συνολική επανεξέταση του μισθού των 586 ευρώ και των κλιμακίων του.

newpost.gr