Κατά δύο ημέρες- λόγω της 48ωρης απεργίας των εφοριακών την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή- μετατίθενται «σιωπηρά» οι προθεσμίες πληρωμών διαφόρων φορολογικών υποχρεώσεων, που έληξαν στις 30 Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προϊστάμενοι των εφοριών έχουν λάβει εντολές από την ηγεσία του υπουργείου, να δέχονται, χωρίς την επιβολή ποινών, πληρωμές οι οποίες κανονικά έπρεπε να είχαν γίνει μέχρι χθες.

Οι παγίδες στο Ε9

Εντός της εβδομάδας, αναμένεται να κλείσει και η ηλεκτρονική πύλη του Ε9 για τις αλλαγές στην ακίνητη περιουσία του 2011 και του 2012.

Στην εφαρμογή του Ε9 μπορούν οι φορολογούμενοι να προβούν σε έλεγχο της ατομικής περιουσιακής τους κατάστασης για τα έτη 2011 και 2012 (χρήσεις 2010 και 2011), καθώς και να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες διορθώσεις. Με τα στοιχεία αυτά θα γίνει η εκκαθάριση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) για τα έτη 2011 και 2012, και τα ειδοποιητήρια θα ταχυδρομηθούν μέσα στον Ιούλιο.

Η συμπλήρωση του Ε9 για το έτος 2013 (χρήση 2012) θα παραταθεί, διότι η εφαρμογή για τη συμπλήρωση των στοιχείων δεν έχει ανοίξει ακόμα.

Ειδικά για τα νομικά πρόσωπα, η παράταση θα είναι μεγαλύτερη, καθώς με βάση τη νομοθεσία θα πρέπει να καταγράψουν εξ αρχής όλα τα ακίνητα που είχαν στην κατοχή τους την 1.1.2013.

Το νέο έντυπο Ε9, που θα αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα του Taxisnet, κρύβει πολλές παγίδες τις οποίες εάν αποφύγουν οι φορολογούμενοι, θα έχουν σημαντική φορολογική ελάφρυνση. Η εφαρμογή για την συμπλήρωση του Ε9 θα ανοίξει μέσα στις επόμενες μέρες και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 30 Αυγούστου προκειμένου οι φορολογούμενοι να δηλώσουν τις μεταβολές που είχαν στην ακίνητη περιουσία τους κατά το 2012.

Κατά την συμπλήρωση του εντύπου Ε9 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχής στα εξής:

-Σε περίπτωση προσθήκης νέου ακινήτου ή διαγραφής ακινήτου που έχει δηλωθεί σε προηγούμενες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων του υποχρέου, είναι απαραίτητος ο αριθμός και η ημερομηνία του συμβολαίου αγοράς ή πώλησης καθώς και το ονοματεπώνυμο του συμβολαιογράφου.

-Σε περίπτωση εισαγωγής κληρονομητέων ακινήτων αναγράφεται ο ΑΦΜ ή η ταυτότητα και το ονοματεπώνυμο του αποβιώσαντος καθώς και η ημερομηνία θανάτου αυτού.

-Αν έχει γίνει η οποιαδήποτε μεταβολή σε ακίνητο εντός του έτους 2012, θα πρέπει να αναγράφονται η ημερομηνία και ο οικείος αριθμός του παραστατικού (συμβόλαιο, άδεια οικοδομής κ.λπ.) που αποδεικνύει τη μεταβολή.

Στις ουρές και για τη ρύθμιση

Εν τω μεταξύ δεν θα αποφύγουν τις ουρές των εφοριών μέχρι το Νοέμβριο, οι φορολογούμενοι που πληρώνουν με δόσεις τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Δημόσιο ή πρόκειται να τις ρυθμίσουν το επόμενο χρονικό διάστημα, λόγω των τεχνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Αρχικώς είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο ότι οι φορολογούμενοι θα μπορούν να πληρώνουν στις τράπεζες τις δόσεις για τα χρέη τους εκτυπώνοντας έναν ηλεκτρονικό κωδικό πληρωμής από το taxisnet.

Ωστόσο η σχετική εφαρμογή είναι ημιτελής, καθώς «βλέπει» μόνο τα ληξιπρόθεσμα χρέη που δεν έχουν ρυθμιστεί και όχι όσα βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης. Δηλαδή οι φορολογούμενοι μπορούν να τυπώσουν κωδικό πληρωμής μόνο για το σύνολο της οφειλής για να την πληρώσουν στην τράπεζα. Εάν θέλουν να πληρώσουν κάποια δόση, θα πρέπει αναγκαστικά να καταφύγουν στα γκισέ των εφοριών.

Μάλιστα η πληρωμή γίνεται μόνο στην εφορία στην οποία υπάγεται ο φορολογούμενος και όχι σε κάποια άλλη η οποία πιθανόν τον εξυπηρετεί.

Για το λόγο αυτό θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι το Νοέμβριο και τα ταμεία των εφοριών, τα οποία σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, επρόκειτο να βάλουν «λουκέτο» από σήμερα.

euro2day.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook