Όσοι ασχολούνται με το Διαδίκτυο από την πρώιμη εποχή του, πριν ακόμα κάνει την εμφάνισή του το Google, θυμούνται ακόμα τις μηχανές αναζήτησης που χρησιμοποιούσαν τότε. Η πρώτη για πολλούς χρήστες μηχανή αναζήτησης που χρησιμοποίησαν, η Altavista, στις 8 Ιουλίου θα αποτελεί και επισήμως παρελθόν.

Αυτό ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία Yahoo!, στην οποία ανήκει η άλλοτε δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης παγκοσμίως.

Η Altavista ήταν από τις πρώτες μηχανές αναζήτησης που δημιουργήθηκαν στο Διαδίκτυο. Γνώρισε την ακμή της πριν την εμφάνιση της Google. Δημιουργήθηκε το 1995 και έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής, καθώς ήταν η πρώτη που καταχώρησε 20 εκατομμύρια ιστοσελίδες στους καταλόγους της. Η περίοδος της ακμής της διήρκεσε έως το 2001, οπότε και η Google έκανε τη δυναμική εμφάνισή της.

Το λογισμικό της Altavista δημιουργήθηκε από τους Πολ Φλάχερτι, Λουίς Μονιέρ και Μάικλ Μπάροους, όταν οι τρεις τους εργάζονταν στην εταιρεία εργαστηριακών ερευνών DEC. Το 1998, η DEC εξαγοράστηκε από την εταιρεία κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών Compaq. Στη συνέχεια, η Altavista εξαγοράστηκε από την Overture, η οποία με τη σειρά της εξαγοράστηκε το 2003 από τη Yahoo!.

news.gr