Κατά καιρούς η Ελλάδα έχει λάβει αρκετές πρωτιές, άλλοτε αρνητικές και άλλοτε θετικές.

Μια ακόμα, αρνητική αυτή τη φορά είναι η κατάταξη που έλαβε η χώρα μας στα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Energy σε μαθητές ηλικίας 10-12 ετών, προέκυψε ότι τα πιο παχύσαρκα παιδιά ζουν στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα περισσότερα από 4 στα 10 Ελληνόπουλα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα – ποσοστό 44%, εκ των οποίων 11,2% είναι παχύσαρκα.

Στην έρευνα συμμετείχαν 7 ευρωπαϊκές χώρες. Εκτός από τη χώρα μας, στην έρευνα συμμετείχαν επίσης, το Βέλγιο, η Ουγγαρία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Σλοβενία και η Ισπανία,

Τα πιο καλοσχηματισμένα και λεπτά παιδιά ζουν στο Βέλγιο, όπου μόνο το 3,7% είναι παχύσαρκα.

Η ίδια έρευνα μελετάει και την περιφέρεια μέσης, όπου η Ελλάδα είναι και πάλι πρώτη, συγκεντρώνοντας τα υψηλότερα ποσοστά, ενώ τα χαμηλότερα εμφανίζουν η Ολλανδία και το Βέλγιο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι συνήθειες και ο τρόπος ζωής από χώρα σε χώρα, καθώς οι μικροί μαθητές σε Νορβηγία και Ολλανδία αφιερώνουν, κατά μέσο όρο, πάνω από 40 λεπτά την εβδομάδα, προκειμένου να πάνε με το ποδήλατο στο σχολείο, ενώ τα παιδιά από την Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία και την Ισπανία μόλις 7 λεπτά.

Όσον αφορά στη συμμετοχή σε αθλήματα και πάλι τα παιδιά στη Νορβηγία αποδείχτηκαν οι πλέον αθλητικοί τύποι, ενώ στη δεύτερη θέση ακολουθούν οι μαθητές από Σλοβενία και Ουγγαρία.

Πάντως, οι ερευνητές που συνέταξαν τη συγκεκριμένη μελέτη, υποστηρίζουν ότι η παιδική παχυσαρκία επηρεάζεται από μια σειρά παραγόντων, που διαμορφώνουν το ενεργειακό ισοζύγιο των παιδιών, όπως ο τόπος διαμονής ή το μορφωτικό επίπεδο των γονέων και το φύλο τους.

news.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook