Ο εισπρακτικός στόχος είχε τεθεί στα 3,2 δισ. ευρώ αλλά δεν θεωρούν «εισπράξιμα» ούτε τα 2,5 δισ. Λείπουν, δηλαδή, 500-700 εκατ. ευρώ που πρέπει να αναζητηθούν από άλλα μέτρα.

Προτιμούν, μάλιστα, να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ αλλά στην κυβέρνηση διαρρηγνύουν «τα ιμάτιά τους» πως αυτό δεν θα συμβεί.

Ποια είναι τα νέα δεδομένα ενόψει της νέας συσκέψεως του Γιάννη Στουρνάρα με την Τρόικα το απόγευμα της Τρίτης;

Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι:

1) Φέτος το Ειδικό Τέλος Ακινήτων θα εισπραχθεί σε 5 δόσεις.

2) Το νέο σύστημα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων του 2014 θα στηριχτεί σε 33 συντελεστές.

Σύμφωνα με το σχέδιο Στουρνάρα, θα επιβάλλεται χωρίς αφορολόγητο όριο σε όλα τα κτίσματα και στα εντός σχεδίου οικόπεδα.

 Η κλίμακα θα ξεκινά με συντελεστή φόρου 1,8 ευρώ ανά τ.μ. Από κει και πέρα οι επόμενοι συντελεστές θα κλιμακώνονται κατά 0,8 ή 0,9 ευρώ, με βάση την τιμή ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο.

 Ο συντελεστής φόρου θα αυξομειώνεται με την εφαρμογή άλλων κριτηρίων που θα αποτυπώνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ακινήτου, όπως η παλαιότητα, ο όροφος, ο αριθμός των προσόψεων, η εμπορικότητα κ.λπ.

 Για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης, θα ισχύει ξεχωριστή κλίμακα. Οι συντελεστές φόρου θα ξεκινούν από 1 ή 1,5 ευρώ ανά στρέμμα.

Ο πολύ χαμηλός αυτός συντελεστής θα ισχύει για τις ορεινές εκτάσεις μονοετούς καλλιέργειας που ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Ωστόσο θα προσαυξάνεται και θα μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 60 ευρώ το στρέμμα για εκτάσεις με μεγάλη αξία που δεν ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Από τον «πέλεκυ» φαίνεται πως θα γλιτώσουν μόνο όσοι έχουν σαν μοναδική τους κατοικία σπίτια σε αγροκτήματα, τα οποία η εφορία θα εξακολουθεί να τα αντιμετωπίζει σαν αγροτεμάχια και όχι σαν «οικόπεδα» με μεγάλη αξία όπως τα υπόλοιπα με κτίσματα σε εκτός σχεδίου εκτάσεις.

Με αυτό το σύστημα υπολογισμού δεν θα προβλέπεται αφορολόγητο όριο αλλά θα ισχύουν οι εξαιρέσεις και οι απαλλαγές για ανέργους, πολυτέκνους και αναπήρους, ανάλογα με αυτά που εφαρμόζονται και τώρα με το «χαράτσι» στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook