Αμεση παύση των παρακολουθήσεων εις βάρος των Ευρωπαίων εταίρων και συμμάχων από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ζήτησε με αυστηρό τόνο ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, με αφορμή τους ολοένα εντεινόμενους ισχυρισμούς που θέλουν τις ΗΠΑ να κατασκοπεύουν κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

Συγκεκριμένα, ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε: «Τέτοιου τύπου συμπεριφορές μεταξύ εταίρων και συμμάχων είναι απαράδεκτες. Απαιτούμε την άμεση παύση αυτής της κατάστασης», ενώ προχώρησε σε περαιτέρω κινήσεις, ζητώντας από τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιύς να αναλάβει τη διευθέτηση του ζητήματος με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διατάξει γενικό «καθάρισμα» των εγκαταστάσεών της στις Βρυξέλλες, έπειτα από αποκαλυπτικές πληροφορίες που θέλουν τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ να έχουν παγιδεύσει τα υπολογιστικά συστήματα και τις επικοινωνίες των γραφείων και των αποστολών της Ε.Ε.

Εντονη, όμως, ήταν η αντίδραση και του Βερολίνου στις φημολογούμενες παρακολουθήσεις, καλώντας τις ΗΠΑ να παράσχουν επειγόντως διευκρινίσεις σχετικά με το ζήτημα.

Μάλιστα, υψηλόβαθμο στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε πως η Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ προτίθετο να συνομιλήσει με τον ίδιο τον Πρόεδρο Ομπάμα, με σκοπό να ζητήσει εξηγήσεις. Επιπλέον, προειδοποίησε πως η ενδεχόμενη επιβεβαίωση των πληροφοριών θα είχε ως αποτέλεσμα τη διασάλευση των σχέσεων μεταξύ των συμμάχων.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook