Η Κρήτη ως γνωστόν είναι από τα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας που μπορεί κανείς να περάσει αξέχαστες διακοπές και πραγματικά όσες μέρες και να έχει στην διάθεση του δεν φτάνουν για να δει όλες τις ομορφιές της. Παρακάτω παρουσιάζουμε 4 από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στο Νησί.

Το Νησί των Λεπρών: Σπιναλόγκα
Η Σπιναλόγκα είναι ένα μικρό νησί το οποίο κλείνει από τα βόρεια τον κόλπο της Ελούντας στην πρώην επαρχία Μεραμπέλλου του νομού Λασιθίου Κρήτης. Περισσότερο γνωστό και ως «νησί των λεπρών» έγινε διάσημο και από το βιβλίο της Βικτόρια Χίσλοπ «Το Νησί».

Όμως λίγοι γνωρίζουν πως το αρχαίο του όνομα ήταν Καλυδών, αλλά μετά την κατάληψη του από τους Ενετούς ονομάστηκε στα λατινικά \”spina lunga\” (σπίνα λούνγκα), που σημαίνει «μακρύ αγκάθι». Αυτό το όνομα, παραφράστηκε από τους Κρητικούς σε Σπιναλόγκα. Μέχρι τον 14ο αιώνα συνδεόταν με την γειτονική στεριά μέσω μιας λωρίδας γης την οποία κατέστρεψαν οι οι Ενετοί προκειμένου να το μετατρέψουν σε ένα οχυρωμένο νησί. Αιώνες μετά τόσο από κατασκευαστικής και αρχιτεκτονικής άποψης όσο και από απόψεως αισθητικής του τοπίου διατηρεί την ομορφιά του.

\"\"

Το Μινωικό Ανάκτορο της Κνωσού
Το μινωϊκό ανάκτορο είναι ο κατεξοχήν πόλος έλξης επισκεπτών από ολόκληρο τον κόσμο στην Κνωσό. Επρόκειτο για σημαντική πόλη με συνεχή ζωή από τα νεολιθικά χρόνια, η οποία βρέθηκε στο απόγειο της δόξας της κατά την Μινωική περίοδο. Το ανάκτορο, κατά την παράδοση, υπήρξε η κατοικία του βασιλιά Μίνωα, ενώ με αυτό συνδέονται οι μύθοι του λαβύρινθου και του Μινώταυρου καθώς και του Δαίδαλου και του Ίκαρου.

\"\"

Οι πρώτες ανασκαφές έγιναν το 1878 από τον Μίνωα Καλοκαιρινό. Ακολούθησαν οι ανασκαφές που διεξήγαγε ο Αγγλος Sir Άρθουρ Έβανς (1900-1913 και 1922-1930) και οι οποίες αποκάλυψαν ολόκληρο το ανάκτορο.

\"\"

Η αρχαιολογική σκαπάνη στον λόφο Κεφάλα, όπου ήταν η Κνωσός, αποκάλυψε ίχνη κατοίκησης από την νεολιθική εποχή. Όμως περίπου στα 1900 π.Χ. τα οικήματα ισοπεδώθηκαν και κατασκευάστηκαν τα πρώτα ανάκτορα τα οποία καταστράφηκαν – μάλλον από σεισμό – περίπου στα 1700 π.Χ.

Οι Μινωίτες προχώρησαν αμέσως στην ανέγερση νέου και πιο επιβλητικού ανακτόρου πάνω στα ερείπια του παλαιότερου. Όμως και αυτό υπέστη μεγάλες καταστροφές μετά από τρείς περίπου αιώνες, ενώ το ανάκτορο – τα ερείπια του οποίου σώζονται σήμερα – καταστράφηκε ολοκληρωτικά στα 1350 π.Χ. πιθανόν από μεγάλη πυρκαγιά.

Η Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου
Η παλιά πόλη του Ρεθύμνου, στην «καρδιά» της σύγχρονης πόλης , είναι από τις πιο καλοδιατηρημένες αναγεννησιακές πόλεις της Ελλάδας. Βασικό χαρακτηριστικό της – που την διαφοροποιεί από τις αντίστοιχες πόλεις Χανίων και Ηρακλείου – αποτελεί το ότι είναι «ανοιχτή» προς την πλευρά της θάλασσας.

\"\"

Μετά την κατάκτηση της Κρήτης από τους Ενετούς, η οικοδόμηση της πόλης του Ρεθύμνου βασίστηκε στην ενετική αρχιτεκτονική, ενώ ρυμοτομικά είχε άμεση σχέση με την θάλασσα με την οποία ήταν παράλληλη η βασική οδός, Ruga Maistra, η οποία ταυτίζεται με την σημερινή παραλιακή λεωφόρο. Με την καταστροφή του 1571 από τον Ουλούτζ Αλή καταστράφηκαν πολλά μνημεία με στοιχεία γοτθικής αρχιτεκτονικής ενώ το Ρέθυμνο ξαναχτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα.

\"\"

Σήμερα τα στενοσόκκακα της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου και ειδικά η συνοικία κοντά στην Φορτέτζα των Ενετών, αποπνέουν «άρωμα» από την εποχή της αναγέννησης. Ο επισκέπτης – περιπατητής, συναντά διαρκώς εκπλήξεις καθώς στην βόλτα του, μπορεί να απολαύσει ένα μοναδικό συναπάντημα «ανατολίτικων» και αναγεννησιακών στοιχείων, σε συνδυασμό με τις σύγχρονες κατοικίες και καταστήματα.

Χανιά, Παλιά Πόλη: Ταξίδι στην ιστορία
Η Παλιά Πόλη των Χανιών και το Ενετικό Λιμάνι αποτελούν έναν μοναδικό προορισμό για τον επισκέπτη όλο τον χρόνο. Τα γραφικά σοκάκια και τα ιδιόμορφα κτήρια της που είναι επηρεασμένα από τους διάφορους πολιτισμούς που πέρασαν ως κατακτητές, είναι μερικά από τα μέρη που αξίζει πραγματικά να επισκεφθείτε:

Ο Αιγυπτιακός Φάρος
Ένα εξαιρετικό αρχιτεκτονικό έργο, ίσως και το μοναδικό σε όλη την Μεσόγειο είναι ο Αιγυπτιακός Φάρος και ο λιμενοβραχίονας. Μία βόλτα θα σας δώσει μία άλλη οπτική για το παλιό λιμάνι.

\"\"

Ενετικά Αρσενάλια
Τοξωτά ψηλά κτήρια του 16ου αιώνα που σχεδιάστηκαν για ναυπηγήσεις και επισκευές πλοίων, τα οποία βρίσκονται στο ποιο ήσυχο σημείο του λιμανιού. Στην γύρω περιοχή, στο λόφο του Καστελίου υπάρχουν ευρήματα Μινωικής πόλης, καθώς και στις οδούς Κανεβάρο και Κατρέ. Επίσης ένα υπαίθριο σύμπλεγμα ευρημάτων ανακαλύφθηκε στην πλατεία της Αγ. Αικατερίνης κατά την Ελληνο-Σουηδική ανασκαφή.

\"\"

Οδός Χάληδων
Ίσως ο ποιο εμπορικός τουριστικός δρόμος των Χανίων που οδηγεί κατευθείαν στο κέντρο του παλιού λιμανιού. Στην πλατεία στα δεξιά βρίσκεται ο Μητροπολιτικός ναός Χανίων που κατασκευάστηκε στο σημείο που υπήρχε παλαιότερα το εργοστάσιο σαπουνιών του Μουσταφά Νιλύ πασά. Όταν έγινε πρωθυπουργός της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, δώρισε το εργοστάσιο του, καθώς και χρήματα ώστε να κατασκευαστεί αυτός ο ναός για τους Χριστιανούς των Χανίων. Λίγο ποιο κάτω, βρίσκεται ένα γνήσιο Τουρκικό χαμάμ και απέναντι από τον Μητροπολιτικό ναό βρίσκεται ένας ναός Καθολικών, όπου στο προαύλιο του υπάρχει η είσοδος του Κρητικού λαογραφικού μουσείου. Ενώ στη διπλανή πόρτα συναντάμε τον αναπαλαιωμένο ναό του Αγίου Φραγκίσκου που χρονολογείται τον 14ο αιώνα, τον ποιό εντυπωσιακό Ενετικό ναό, αποτελούμενος από τον κυρίως ναό και δύο κλειστά προαύλια. Σήμερα ο ναός φιλοξενεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, το οποίο αξίζει να το επισκεφθείτε καθώς εκτίθενται σκεύη, μωσαϊκά και διάφορες άλλες αρχαιότητες που βρέθηκαν στην περιοχή Χανίων.

Αυτοί είναι μερικοί από τους εκατοντάδες προορισμούς που έχει η Κρήτη. Οι ταξιδιώτες μπορούν να φτάσουν στο νησί με καράβι ή αεροπλάνο, ενώ οι τουριστικές υπηρεσίες που παρέχει ο προορισμός είναι εξαιρετικές καθότι υπάρχει μία πληθώρα ξενοδοχείων που μπορεί κανείς να επιλέξει από εδώ.

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook