Άκαρπη αποδεικνύεται έως τώρα η προσπάθεια του Έντουαρντ Σνόουντεν, του πρώην συμβούλου της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των Ηνωμένων Πολιτειών, να εξασφαλίσει πολιτικό άσυλο.

Στην Μπραζίλια, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι η Βραζιλία δεν θα χορηγήσει άσυλο στον Σνόουντεν και πρόσθεσε ότι το σχετικό αίτημα θα μείνει αναπάντητο.

Η απόρριψη αυτή κάνει τη Βραζιλία την τελευταία σε μια σειρά χωρών που έχουν αρνηθεί να χορηγήσουν άσυλο στον Σνόουντεν, ο οποίος καταζητείται από τις ΗΠΑ για διαρροή πληροφοριών σχετικά με απόρρητα αμερικανικά προγράμματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης.

Έως τώρα, οκτώ χώρες έχουν είτε απορρίψει το «άνοιγμα» του Σνόουντεν για άσυλο, είτε διαμηνύσει πως ο 29χρονος Αμερικανός θα πρέπει να βρίσκεται στο έδαφός τους προκειμένου να εξετάσουν το αίτημά του.

Ανάμεσα στις χώρες που απομακρύνονται από τον Σνόουντεν είναι και ο Ισημερινός, προορισμός που προτιμούσε 29χρονος, με τον πρόεδρο της λατινοαμερικανικής χώρας να δηλώνει στην εφημερίδα Guardian πως δεν μπορεί να εξετάσει το αίτημα ασύλου, προσθέτοντας πως ο Σνόουντεν είναι πλέον πρόβλημα της Μόσχας.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες δήλωσε σήμερα πως η χώρα του είναι έτοιμη να εξετάσει ενδεχόμενο αίτημα του Σνόουντεν για πολιτικό άσυλο.

\”Αν υπάρχει αίτημα, είμαστε ασφαλώς έτοιμοι να το συζητήσουμε και να εξετάσουμε την ιδέα αυτή\”, δήλωσε ο Μοράλες μιλώντας στο αγγλόφωνο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today.

Η Βολιβία είναι μία από τις 21 χώρες στις οποίες ο Έντουαρντ Σνόουντεν έχει διατυπώσει αιτήματα χορήγησης πολιτικού ασύλου, σύμφωνα με τον ιστότοπο WikiLeaks.

Ο Μοράλες πρόσθεσε πως η Βολιβία είναι έτοιμη να \”βοηθήσει\” τον Σνόουντεν, αλλά δεν έκανε γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook