Σύμφωνα με τη βρετανική υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων και το υπουργείο γεωργίας της χώρας (DEFRA) δεν υπάρχει κανένα γνωστό περιστατικό μετάδοσης της BTB σε άνθρωπο από την κατανάλωση του μολυσμένου βοδινού. Όλα τα σφάγια περνούν από ενδελεχείς ελέγχους για να διαπιστωθεί αν είναι κατάλληλα για κατανάλωση, σημειώνει η υπηρεσία σε δημοσίευμα του βρετανικού τηλεοπτικού καναλιού BBC.

Αλλά, σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Sunday Times, σουπερμάρκετ και αλυσίδες fast food δεν δέχονται να παραλάβουν βοδινό κρέας που προέρχεται από αγελάδες με φυματίωση. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι το κρέας έχει πωληθεί σε μεταποιητές που προμηθεύουν τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τις ένοπλες δυνάμεις, ή υποβάλλονται σε επεξεργασία για να μπουν σε έτοιμα γεύματα (πχ. πίτες). Το κρέας πωλείται χωρίς προειδοποίηση ότι προέρχεται από μολυσμένα ζώα.

Η φυματίωση των βοοειδών είναι μια μεταδοτική ασθένεια που πλήττει κυρίως τα βοοειδή. Είναι παρόμοια με τη φυματίωση που προσβάλλει τον άνθρωπο. Μπορεί να μεταδοθεί από μολυσμένα ζώα στον άνθρωπο, μέσω της στενής επαφής και κατάποσης μη παστεριωμένου γάλακτος και κρέατος από μολυσμένα ζώα. Αν συμβεί αυτό, τα συμπτώματα είναι σχεδόν ίδια με την κανονική φυματίωση- επίμονος βήχας, δύσπνοια και απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με τους Sunday Times οι διαβεβαιώσεις της Defra έρχονται σε αντίθεση με τις προειδοποιήσεις εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα αυξανόμενα επίπεδα της BTB στα βοοειδή αποτελούν μια σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία.

agronews.gr