Η ανεργία των νέων αποτελεί «ίσως το πιο πιεστικό πρόβλημα στην Ευρώπη» αναφέρει η Ανγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο συνέντευξης που δημοσιεύεται σε έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες (μεταξύ αυτών ο Monde), εν όψει της Συνόδου που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στο Βερολίνο.

«Οι γερμανοί, ενδυναμωμένοι από όσα βίωσαν μετά την Επανένωση στον τομέα της μείωσης της ανεργίας μέσω των διαρθρωτικών αλλαγών, μπορούν σήμερα να εισφέρουν με την εμπειρία τους προς αυτήν την κατεύθυνση» επεσήμανε η καγκελάριος.

«Η μεγάλη συνδιάσκεψη του Βερολίνου είναι το μέσο προκειμένου να αρχίσουμε να μοιραζόμαστε με ακρίβεια τις συγκεκριμένες εμπειρίες μας σχετικά με τα μέτρα που υπήρξαν λειτουργικά» υπογράμμισε στην συνέντευξή της η Μέρκελ.

Η ίδια επανέλαβε την πεποίθησή της για επιστροφή στην ανάπτυξη χάρις στη δημοσιονομική λιτότητα και τις διαρθρωτικές αλλαγές, διαπιστώνοντας τις αιτίες της κρίσης αποκλειστικά στο «αυξημένο επίπεδο δανεισμού ορισμένων κρατών» και τη μεγάλη ψαλίδα ανάμεσα «στην αύξηση των μισθών και την αύξηση της παραγωγικότητας» σε περιοχές της Ευρώπης.

«Ιδού γιατί η οδός που ακολουθούμε είναι η ορθή, είναι αυτή που, αφενός ευαγγελίζεται την δημοσιονομική εξυγίανση και αφετέρου ριζικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

» Έχω την εντύπωση πως σε ορισμένες χώρες, οι πολίτες γνωρίζουν ακριβώς ποια λάθη διαπράχθηκαν στο παρελθόν. Λυπούμαι που συχνά είναι εκείνοι οι οποίοι δεν είχαν την παραμικρή ευθύνη στα λάθη -όπως οι νέοι- που υποφέρουν περισσότερο σήμερα» υποστήριξε η Μέρκελ.

Η ίδια μάλιστα αποκάλυψε πως εάν επρόκειτο σήμερα να επιλέξει μία άλλη επαγγελματική προοπτική, θα επέλεγε να διηύθυνε ένα γραφείο επαγγελματικού προσανατολισμού.

Ερωτηθείσα εάν η ίδια θα μπορούσε να διανοηθεί ποτέ ότι θα ήταν άνεργη, η Μέρκελ απάντησε «όχι, ευτυχώς».

«Κατά τα πρώτα χρόνια της εμπλοκής μου στην πολιτική ήσαν πολλές οι φορές που φαντάσθηκα τι θα μπορούσα να κάνω εάν η δραστηριότητά μου αυτή σταματούσε. Είχα σκεφθεί εκείνη την εποχή να γίνω διευθύντρια ενός γραφείου εύρεσης εργασίας: είναι μία πολύ καλή δραστηριότητα για να βοηθήσεις τον κόσμο να βρει δουλειά» κατέληξε.

in.gr