Νέα σημαντική πτώση 10,1% υπέστησαν οι μισθοί των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα στο πρώτο τρίμηνο του 2013 και σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, συμπληρώνοντας δώδεκα διαδοχικά τρίμηνα διαρκούς συρρίκνωσης και «επιστρέφοντας» σε επίπεδα προ του 2006. Μάλιστα το πρώτο τρίμηνο του 2013, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2010, που ξεκίνησε η σταθερή υποχώρηση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, καταγράφεται πτώση 22,3%.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ξεκίνησε την καταγραφή της εξέλιξης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα της ελληνικής οικονομίας, πλην της πορείας των αποδοχών στους αγρότες, τους δημοσίους υπαλλήλους και τους εργαζομένους στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας.

Δηλαδή καταγράφει την πορεία των μισθών σε 13 κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, μεταξύ άλλων σε: Μεταποίηση, χονδρικό και λιανικό εμπόριο, κατασκευές, επισκευή οχημάτων, υπηρεσίες μεταφοράς και αποθήκευσης, τουριστικές επιχειρήσεις και εστιατόρια, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, διαχείριση ακίνητης περιουσίας, διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες, παροχή νερού, ηλεκτρικού ρεύματος.

\"«Βουτιά»

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ:

Στο πρώτο τρίμηνο του 2013, οι μισθοί των εργαζομένων μειώθηκαν 10,1% σε ετήσια βάση, έναντι ετήσιας πτώσης 3% που είχε καταγραφεί στο τέταρτο τρίμηνο του 2012 και μείωσης 7,8% που είχε σημειωθεί στο πρώτο τρίμηνο της περσινής χρονιάς.

Σε μέσα επίπεδα πέρσι, οι μισθοί μειώθηκαν κατά 5,5%, ενώ το 2011 η μέση ετήσια πτώση ήταν της τάξης του 4,25%.

Η πτώση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, πρακτικά ξεκίνησε να καταγράφεται στο δεύτερο τρίμηνο του 2010, λίγο πριν υπογραφεί δηλαδή το πρώτο Μνημόνιο. Έκτοτε, οι μισθοί στους 13 κλάδους που εξετάζει η ΕΛΣΤΑΤ, βρίσκονται σε διαρκή πτώση, με αποτέλεσμα το πρώτο τρίμηνο του 2013 να είναι το 12ο διαδοχικό τρίμηνο συρρίκνωσης των αποδοχών των εργαζομένων.

Σε τριμηνιαία βάση, οι μισθοί μειώθηκαν 24,3% στο πρώτο τρίμηνο του 2013, σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2012. Στο τέταρτο τρίμηνο είχε σημειωθεί σημαντική αύξηση, σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, καθώς στο τέλος του έτους καταβάλλεται ο 14ος μισθός καθώς και τα μπόνους σε διάφορες εταιρείες, που έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του δείκτη. Ειδικότερα στο τέταρτο τρίμηνο του 2012 οι μισθοί αυξήθηκαν 18,3% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο της περσινής χρονιάς.
Για τον υπολογισμό του συγκεκριμένου δείκτη χρησιμοποιούνται οι ακαθάριστες αμοιβές προς τις ώρες εργασίας.

Οι ακαθάριστες αμοιβές περιλαμβάνουν τους μισθούς και τα ημερομίσθια (τακτικές αμοιβές και υπερωρίες), τα επιμίσθια και τις έκτακτες αμοιβές (δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, επίδομα αδείας και κάθε μορφή μπόνους που δεν καταβάλλεται τακτικά), καθώς και τις αμοιβές για ημέρες που δεν πραγματοποιήθηκε εργασία (για παράδειγμα, ημέρες άδειας, αργίας, κύησης, λοχείας, ασθένειας, αποζημιώσεις απόλυσης, κ.ά.).

Στα αποτελέσματα που παρουσίασε η ΕΛΣΤΑΤ, για πρώτη φορά, και τα οποία θα παρουσιάζονται από εδώ και στο εξής κάθε τρίμηνο, μέχρι στιγμής δεν έχει εφαρμοστεί εποχική προσαρμογή, ούτε προσαρμογή με βάση τον αριθμό των εργάσιμων ημερών σε κάθε περίοδο αναφοράς.

imerisia.gr/Ελευθερία Αρλαπάνου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook