Ερευνητές δημιούργησαν πρωτότυπους φακούς επαφής, οι οποίοι προσφέρουν, με τη χρήση ειδικών γυαλιών, τηλεσκοπική όραση στους χρήστες τους, σύμφωνα με το BBC.

Ο συνδυασμός των φακών επαφής με τα ειδικά γυαλιά μεγεθύνει κατά 2,8 φορές το οπτικό πεδίο του χρήστη. Την ίδια ώρα, η παρουσία πολωτικών φίλτρων στα ειδικά γυαλιά επιτρέπει στους χρήστες την εναλλαγή μεταξύ της φυσιολογικής και τηλεσκοπικής όρασης. Σκοπός της ανάπτυξης του τηλεσκοπικού συστήματος όρασης είναι να παρέχει βοήθεια σε ανθρώπους που πάσχουν από προβλήματα όρασης λόγω ηλικιακής εκφύλισης της ώχρας κηλίδας.

Η εκφύλιση της ώχρας κηλίδας αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες τύφλωσης. Τα άτομα που πάσχουν από αυτήν, αδυνατούν να αναγνωρίσουν πρόσωπα, να διαβάσουν αλλά και να οδηγήσουν.

Οι πρωτότυποι φακοί επαφής επιτρέπουν την είσοδο του φωτός στην κεντρική τους περιοχή. Περιμετρικά αυτής, σε έναν δακτύλιο, είναι τοποθετημένο το τηλεσκοπικό στοιχείο, το οποίο αποτελείται από μικροσκοπικά κάτοπτρα αλουμινίου.

Τα κάτοπτρα, λόγω της θέσης τους, λειτουργούν ως μεγεθυντικός φακός αξιοποιώντας την «αναπήδηση» του φωτός εντός του δακτυλίου, πριν κατευθυνθεί προς τον αμφιβληστροειδή.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook