Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Αίγυπτο. Ο Μοχάμεντ Μόρσι, μόλις ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, δεν είναι πλέον πρόεδρος της χώρας καθώς οι ένοπλες δυνάμεις αποφάσισαν να προχωρήσουν σε πραξικόπημα και να τον ανατρέψουν από την εξουσία.

Αμέσως μετά, το απόγευμα της Τετάρτης ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Αμπτέλ Φατάχ αλ Σίσι ανακοίνωσε τον «οδικό χάρτη» για το πολιτικό μέλλον της χώρας, με τον πρόεδρο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου Αντλί Μασούρ να αναλαμβάνει πρόεδρος και θα ορκιστεί σήμερα.

Εν τω μεταξύ, υπό κράτηση τελεί ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, όπως επιβεβαίωσε ο αιγυπτιακός στρατός.

Υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε την πληροφορία που είχε ανακοινώσει νωρίτερα εκπρόσωπος των Αδελφών Μουσουλμάνων, ότι ο στρατός έχει θέσει υπό κράτηση τον Μοχάμεντ Μόρσι.

Όπως διευκρίνισε ο στρατιωτικός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, ο ανατραπείς πρόεδρος κρατείται προληπτικά, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι σε βάρος του Μόρσι ενδέχεται να ασκηθεί δίωξη.

Νωρίτερα ο ανατραπείς ισλαμιστής Αιγύπτιος ηγέτης Μοχάμεντ Μόρσι δήλωσε –σε ένα μήνυμά του που μαγνητοσκοπήθηκε σε βίντεο λίγη ώρα πριν από την ανακοίνωση του επικεφαλής του στρατού που τον κήρυξε έκπτωτο–, ότι παραμένει «ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου».

«Είμαι ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου», δήλωσε ο Μόρσι καλώντας παράλληλα το λαό «να υπερασπιστεί τη νομιμότητά (του)».

Τέλος, τέσσερις άνθρωποι έχασαν χθες τη ζωή τους κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που σημειώθηκαν μεταξύ των υποστηρικτών του Αιγύπτιου προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι και των δυνάμεων ασφαλείας, δήλωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας Ματρούχ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του ιδίου στο Reuters, οι νεκροί ήταν υποστηρικτές του Μόρσι.

newpost.gr