Μετά τη βασίλισσα της Ολλανδίας, η οποία παραιτήθηκε υπέρ του γιου της τον περασμένο Απρίλιο, ο 79χρονος βασιλιάς του Βελγίου Αλβέρτος Β\’, ανακοίνωσε με τηλεοπτικό διάγγελμα την παραίτηση από τον θρόνο υπέρ του 53χρονου γιου του πρίγκιπα Φίλιππου.

Τον Αύγουστο του 1993, ο Αλβέρτος διαδέχθηκε στο θρόνο τον αδελφό του Μποντουέν, έναν από τους πλέον αγαπητούς βασιλιάδες του Βελγίου. Ο Μποντουέν πέθανε ξαφνικά σε ηλικία μόλις 62 ετών.

«Κατανοώ ότι η ηλικία και η υγεία μου δεν μου επιτρέπουν πλέον να ασκώ τα καθήκοντά μου με τον τρόπο που θα επιθυμούσα. Ο πρίγκιπας Φίλιππος είναι απόλυτα έτοιμος να με διαδεχθεί» ανέφερε ο βασιλιάς στο διάγγελμά του.

Ο Αλβέρτος θα παραιτηθεί στις 21 Ιουλίου, ημέρα της εθνικής γιορτής της χώρας. Είναι η πρώτος από τους έξι βασιλιάδες του Βελγίου που παραιτείται.

Η 20χρονη βασιλεία του Αλβέρτου σφραγίστηκε από δύο υποθέσεις: την πολιτική κρίση του 2010, όταν η χώρα έμεινε χωρίς κυβέρνηση για 541 μέρες και εκείνος, ασκώντας τα συνταγματικά του καθήκοντα, προσπαθούσε να πετύχει τη συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, ώστε να σχηματιστεί τελικά κυβέρνηση.

Η δεύτερη υπόθεση ήταν καθαρά προσωπική, αφού αποκαλύφθηκε ότι ήταν πατέρας της Ντελφίν Μποέλ, «φρούτο» της εξωσυζυγικής σχέσης που διατηρούσε επί πολλά χρόνια με μια βελγίδα. 

in.gr/Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook