Την αγωνία του για τις δύσκολες στιγμές που βιώνει η Αίγυπτος εκφράζει ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β\’, ενώ παράλληλα στέλνει προς πάσα κατεύθυνση μήνυμα ελπίδας για το μέλλον της ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά και του ελληνισμού της Αιγύπτου.

Ο κ.κ. Θεόδωρος, αμέσως μετά το ανακοινωθέν του αιγυπτιακού στρατού για την αποπομπή του προέδρου Μόρσι, σε γραπτή του δήλωση απευθύνει έκκληση για ομόνοια στο εσωτερικό της αιγυπτιακής κοινωνίας.

Παράλληλα, υπογραμμίζει τη χαλύβδινη θέληση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας να παραμείνει ακοίμητος φάρος της ορθοδοξίας στην Αίγυπτο, όπως το πράττει κατά τη μακραίωνη ιστορία του, ενώ ζητά τη νοερή παρουσία όλων των Ελλήνων στο πλευρό της ορθόδοξης Εκκλησίας και του ελληνισμού της Αιγύπτου.

Η δήλωση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου Β’ έχει ως εξής:

«Η Αίγυπτος βρίσκεται για μια ακόμη φορά στη νεότερη ιστορία της εν μέσω έντονων κλυδωνισμών και καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων. Η αιγυπτιακή κοινωνία δοκιμάζεται με την ομόνοια να αποτελεί ζητούμενο και την συνύπαρξη να συνιστά το αντίδοτο στον διχασμό.

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, από την αρχέγονη ιστορική του κοιτίδα, διέρχεται για μια ακόμη φορά τις μυλόπετρες του χρόνου με συνείδηση της ιστορίας του και της ευθύνης του.

Με χαλύβδινη θέληση στεκόμαστε φρυκτωροί της φλόγας της Ορθοδοξίας στη θεοβάδιστη χώρα του Νείλου, παρά το κρίσιμο και το έκτακτο των καιρών.

Η διά της προσευχής νοερή παρουσία όλων στο πλευρό μας στερεώνει το φρόνημά μας».

Ασφαλείς όλες οι εκκλησίες

Στο μεταξύ, πηγές του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας μιλώντας στο Real.gr διαβεβαίωσαν για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων του Πατριαρχείου και των ορθόδοξων εκκλησιών.

Πάντως, από το απόγευμα της Τρίτης, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν οδηγίες από την ελληνική διπλωματική αποστολή προς το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας να τηρηθούν κάποια βασικά μέτρα, τόσο για την ασφάλεια των κληρικών και των εργαζομένων, όσο και των εκκλησιών και των ιδρυμάτων στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook