Με τον τραπεζικό κλάδο να παραμένει στο «μάτι του κυκλώνα» απόρροια της ύφεσης στην Ελλάδα αλλά και της μεγάλης πτώσης στην αξία των ελληνικών κρατικών ομολόγων, οι μετοχές που θα μπορούσαν να προσφέρουν ικανοποιητικές αποδόσεις -κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις- δεν ξεπερνούν τις… 20.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στις μετοχές εταιρειών που εμπλέκονται στα σενάρια αποκρατικοποιήσεων, καθώς και σε τίτλους εγχώριων ομίλων οι οποίοι είτε χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια, είτε είναι ηγέτες στους κλάδους όπου δραστηριοποιούνται, είτε φροντίζουν «παραδοσιακά» να ανταμείβουν τους μετόχους τους ανεξάρτητα από την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Οι 10 μετοχές που «παίζουν» στα σενάρια των αποκρατικοποιήσεων

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που θα είναι αρκετά επιθετικό με σκοπό έσοδα 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2013, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών επενδυτών. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εμπλεκόμενες μετοχές σε σενάρια αποκρατικοποιήσεων έχουν υπεραποδώσει σε σχέση με το Γενικό Δείκτη από το ξεκίνημα του 2011.

Συγκεκριμένα, στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, και ενώ ο Γενικός Δείκτης εμφάνιζε άνοδο 8,6%, τα «χαρτιά» με κρατικές συμμετοχές παρουσίαζαν πολύ καλύτερη εικόνα. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι στον 20άρη, ο ΟΤΕ έκλεισε το τρίμηνο με άνοδο 28,5%, τα Ελληνικά Πετρέλαια με 25,8%, ο ΟΠΑΠ με 16,8%, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με 15% και η ΔΕΗ με 14,2%, ενώ στη μεσαία κεφαλαιοποίηση εντυπωσιακές ήταν οι αποδόσεις για τα δύο λιμάνια (ΟΛΘ 52% και ΟΛΠ 26,5%) ακολουθούμενα από τις κρατικές εταιρείες ύδρευσης (ΕΥΑΘ 23,1% και ΕΥΔΑΠ 14,9%).

Ξεκινώντας από τον τραπεζικό κλάδο, η προσοχή όλων εστιάζεται στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα και κατά δεύτερο λόγο στην T-Bank και την Τράπεζα Αττικής.

Ειδικότερα για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Euroxx το θεωρεί ως το πλέον ελκυστικό στόχο εξαγοράς μεταξύ των κρατικών τραπεζών δεδομένης της ισχυρής κεφαλαιακής του βάσης και της ποιότητας των παγίων, καθώς και της υψηλής ρευστότητας που διαθέτει.

Η χρηματιστηριακή, η οποία αυξάνει την τιμή-στόχο στα 3,60 ευρώ από 3,30 ευρώ προηγουμένως, σημειώνει πως το αρνητικό περιβάλλον στην Ελλάδα επηρεάζει, όπως είναι φυσικό, και τα μεγέθη του Τ.Τ., ωστόσο στέκεται στην ισχυρή παραγωγή των εσόδων, στην υγιή ανάπτυξη των χορηγήσεων και στα σχέδια της διοίκησης για σημαντικό περιορισμό του λειτουργικού κόστους. Από την πλευρά της η Εθνική Χρηματιστηριακή βάζει τον πήχη στα 3,30 ευρώ.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook