Μια σφοδρή πλημμύρα σε υποβρύχια λίμνη στον παγετώνα Cook έστειλε τεράστιες ποσότητες νερού κάτω από τους πάγους της ανατολικής Ανταρκτικής, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Geophysical Research Letters.

Ακόμα οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τι προκάλεσε την τελευταία πλημμύρα κάτω από τους πάγους, που είναι η μεγαλύτερη που καταγράφηκε μέχρι σήμερα, ωστόσο κατάφεραν να υπολογίσουν πόσο νερό διέρρευσε από την υποβρύχια, παγωμένη λίμνη, χάρη στον γιγάντιο κρατήρα που άφησε πίσω της.

Όπως φαίνεται από τις εικόνες που συνέλεξε ο δορυφόρος CryoSat-2 της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, η επιφάνεια των πάγων υποχώρησε καθώς το νερό εξαφανίστηκε με την πλημμύρα.

Σε περίοδο 18 μηνών με αφετηρία το 2007, η υποπαγετική λίμνη Cook άρχισε να ξηραίνεται με ταχύτατους ρυθμούς απώλειας νερού. Μάλιστα ο συνολικός όγκος νερού που χάθηκε υπολογίζεται στα έξι κυβικά χιλιόμετρα.

Ο κρατήρας που έμεινε πίσω καλύπτει έκταση 260τετραγωνικών χιλιομέτρων και έχει βάθος 70 μέτρων.

Από το 2008 η επιφάνεια του κρατήρα άρχισε και πάλι να φουσκώνει, κάτι που καταδεικνύει ότι πάγος ή νερό γεμίζει σταδιακά το κενό που δημιούργησε η πλημμύρα.

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να διαπιστώσουν αν το νερό που εισέρχεται στον κρατήρα είναι φρέσκο ή προέρχεται από τους πάγους.

Επιπλέον θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν αν η πλημμύρα προκλήθηκε από πιέσεις πάγου ή ιζημάτων στην υποβρύχια λίμνη.

380 υποπαγετικές λίμνες

Οι υποβρύχιες λίμνες κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής μπορούν να προκαλέσουν σφοδρές πλημμύρες, ακριβώς όπως συμβαίνει και με τις παγωμένες λίμνες στην ξηρά.

Περίπου 380 τέτοιες λίμνες έχουν εντοπιστεί στην Ανταρκτική, με μια από αυτές να φιλοξενεί μικροβιακή ζωή.

Ραντάρ και σεισμικές έρευνες με γεωτρήσεις σε πάγους έχουν αποκαλύψει την ύπαρξη περίπλοκων υδάτινων διαδρόμων που τροφοδοτούν και στραγγίζουν τις λίμνες.

Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν πώς τα ρεύματα και οι πλημμύρες επηρεάζουν τη ροή του πάγου, κυρίως στο πλαίσιο μελετών για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ανταρκτική.

econews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook