Οριστικά εκτός της ΔΕΗ τίθεται το νέο χαράτσι ακινήτων, ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης 5,5 ωρών με την τρόικα. Πρόσθεσε ότι συμφωνήθηκε το νέο νομοσχέδιο για τη φορολογία ακινήτων να ψηφιστεί στο τέλος Σεπτεμβρίου αφού προηγηθεί –στην αρχή Σεπτεμβρίου- η συλλογή των νέων Ε9. Θα ξαναδούμε πολλές φορές το νόμο έως ότου οριστικοποιηθεί, ανέφερε.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η θέσπιση εισφοράς προς τον ΟΑΕΕ αλλά και η πρόταση της τρόικας για αυξημένες απολύσεις στο δημόσιο. Αντιθέτως δεν προτείνεται περικοπή συντάξεων του ΟΑΕΕ. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν έως την Κυριακή με στόχο τη Δευτέρα, στο Eurogroup, η Ελλάδα να διεκδικήσει «δόση, η οποία να είναι τέτοια που να ικανοποιεί τις ανάγκες μας».

Το πακέτο των επόμενων δόσεων έχει συνολική αξία 8,1 δισ. ευρώ, αλλά η ίδια πηγή αφήνει πλέον να εννοηθεί ότι δεδομένων των προβλημάτων στο πεδίο της διαθεσιμότητας κερδίζει έδαφος το σενάριο της σταδιακής καταβολής των δόσεων. Πάντως διέψευσε ταυτόχρονα και σενάρια περί παγώματος των δόσεων.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι Δευτέρα θα κατατεθεί και το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. Όπως είπε, στη σημερινή διαπραγμάτευση υπήρξε «σημαντική μείωση του δημοσιονομικού κενού» αλλά αυτό δεν έχει ακόμη κλείσει.

Στο μέτωπο του ΕΟΠΥΥ επιχειρείται να \”κλειδώσουν\” τα μέτρα που θα κλείσουν την τρύπα των 900 εκατ. ευρώ, μηδενίζοντας ταυτόχρονα την αντίστοιχη τρύπα του ΕΟΠΥΥ για το 2014. «Το κενό του 2013 είναι πλέον διαχειρίσιμο», ανέφερε το ίδιο στέλεχος. 

Αντίθετα, πρόσθεσε, το 2014 τα πράγματα είναι πιο δύσκολα με επίκεντρο τη μνημονιακή δέσμευση να επιβληθεί εισφορά 2 τοις χιλίοις στις επιχειρήσεις με αυτοαπασχολούμενους. Η κυβέρνηση αντιπροτείνει, όπως ανέφερε, πολλά εναλλακτικά μέτρα «με μικρό κόστος για τον κόσμο». Πρόσθεσε ότι το παλεύουμε ακόμη για να μην υπάρξουν νέα μέτρα. Ανέφερε ακόμη ότι η τρύπα από το συγκκεριμένο μέτρο είναι 600 εκατ. ευρώ.

Συναντήσεις έως το παρά πέντε του Eurogroup

«Κάθε φορά κλείνουμε την τελευταία στιγμή», ανέφερε ο ίδιος παράγοντας, περιγράφοντας την πορεία που αναμένεται να έχουν οι διαπραγματεύσεις με συνεχείς επαφές των δύο πλευρών έως και την Κυριακή. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι «είναι δύσκολο να συμφωνήσουν στο Eurogroup για την Ελλάδα χωρίς απόφαση για το δημόσιο». 

Πάντως στο ακανθώδες πεδίο της διαθεσιμότητας, ανέφερε ότι έχουν τεθεί στο τραπέζι πολλά εναλλακτικά μέτρα, περιλαμβανομένου και σεναρίου για αύξηση των απολύσεων. «Ότι είμαστε εκτεθειμένοι, είμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Εκτίμησε όμως ότι, «αν φτάσουμε πολύ κοντά σε συμφωνία, δεν νομίζω να είναι εμπόδιο το θέμα του δημοσίου».

Κρίση στην Αίγυπτο 

«Αίγυπτος θα ήμασταν, αν βρισκόμασταν, όπως ήθελαν κάποιοι, εκτός ευρώ», ανέφερε το ίδιο κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, ερωτηθείς για τη ραγδαία πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στο αραβικό κράτος.
 
Άλλη πηγή του ΥΠΟΙΚ έδωσε πάντως και μια ακόμη πτυχή της διαπραγμάτευσης μεταξύ τρόικας και ΥΠΟΙΚ: το φόβο των δανειστών για επέκταση της κρίσης στην Πορτογαλία και σε άλλα κράτη, κάτι που, όπως άφησε να εννοηθεί, κάθε άλλο παρά επιθυμητό είναι αυτή τη στιγμή από τους δανειστές.

Τι συζητήθηκε σήμερα στο ΥΠΟΙΚ

«Δεν συζητήσαμε για άλλα θέματα για να ξέρουμε εάν κλείνουμε έως την Κυριακή», ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, εξηγώντας ότι το δημοσιονομικό κενό ήταν το μοναδικό θέμα.

Άφησε να εννοηθεί ότι παραμένει σε εκκρεμότητα το ακανθώδες θέμα της διαθεσιμότητας στο οποίο η τρόικα φέρεται να χει «στυλώσει τα πόδια» ζητώντας πρόσθετες απολύσεις.

Στη σημερινή συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών συζητήθηκαν μόνο τα μέτρα που θα κλείσουν το δημοσιονομικό κενό των 1,9 δισ. ευρώ που \”βλέπει\” η τρόικα τη διετία 2013-2014.«Είμαι συγκροτημένα, ρεαλιστικά αισιόδοξος», ανέφερε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων. Όπως είπε, υπήρξε πρόοδος και «τείνουμε προς μηδενισμό» της τρύπας, αλλά ακόμη δεν έχει επιτευχθεί.

capital.gr/Δήμητρα Καδδά

Πηγή:www.capital.gr

Πηγή:www.capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook