Το κτήριο Παπαδόπετρου αποτελεί μια από τις πολλές περιπτώσεις που δεν καταφέρνουν να ξεφύγουν από τη μοίρα που κατατρέχει, στην Ελλάδα, οτιδήποτε έχει την προοπτική να εξελιχθεί ή να χρησιμοποιηθεί προς όφελος των πολιτών.

Όταν η οικογένεια του Σταύρου Παπαδόπετρου δώριζε το μέγαρο στο Πολυτεχνείο Κρήτης, το πιθανότερο ήταν να μην περίμενε ότι σήμερα το κτήριο θα έμοιαζε με κούφιο κουφάρι στην οδό Τζανακάκη.

Ο στόχος για δημιουργία ενός χώρου πολιτισμού, εκδηλώσεων έρευνας και τεχνολογίας, μιας πύλης του Πολυτεχνείου στο κεντρο των Χανίων, σκόνταψε σε πολλά κωλύματα.

Αδράνεια και στασιμότητα και άλλοτε εμπόδια που εμφορούνταν από υποτιθέμενες αγνές και υψηλές προθέσεις οι οποίες δεν έπεισαν κανέναν.

Όταν επιτέλους οι εργασίες άρχισαν, τα αρχαία στο υπόγειο του κτηρίου, έβαλαν για μια ακόμα φορά φρένο.

Και φτάνουμε στο σήμερα. Η εφορία κλασικών αρχαιοτήτων έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της και όμως ο χρόνος μοιάζει σαν να έχει παγώσει για το κτήριο.

Γιατί ενώ η αρχαιολογία έχει ολοκληρώσει τη δουλειά της, δεν προχωρά το έργο στο κτήριο;

Το κονδύλι υπάρχει και είναι ενταγμένο στις δημόσιες επενδύσεις.

Το ποσό χωρίς ΦΠΑ ανέρχεται στις 162.195 ευρώ χωρίς ΦΠΑ για τη στατική αποκατάσταση του κτηρίου και του πρώτου υπογείου με την τοποθέτηση γυάλινου πατώματος στο υπόγειο που θα προστατεύει τα αρχαία ευρήματα.

Το κτήριο μετά από αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι πλήρως έτοιμο για εκδηλώσεις, αλλά αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα…

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε εν αναμονεί της έκδοσης οικοδομικής άδειας η οποία ωστόσο έχει καθυστερήσει υπερβολικά.

Η δημοπρασία έχει εγκριθεί από το Σεπτέμβρη του 2012 κι όμως ακόμα δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση.

Παρά το γεγονός ότι η αίτηση για οικοδομική άδεια έχει κατατεθεί εδώ και περίπου ένα χρόνο, η δυστοκία από τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι χαρακτηριστική

Όταν σε πολλές άλλες περιπτώσεις επιλέγονται διαδικασίες express,  το να εξαντλούν οι υπηρεσίες την αυστηρότητά τους στην προκειμένη περίπτωση μοιάζει αστείο.

Από το Πολυτεχνείο Κρήτης προσδωκούν και ελπίζουν ότι μέχρι τέλος του έτους θα έχει \”απεμπλακεί\” το θέμα της άδειας από τις υπηρεσίες και θα έχουν προχωρήσει οι εργασίες αποκατάστασης.

Το αν θα προστεθεί και το κτήριο Παπαδόπετρου στα πολλά κτίσματα φαντάσματα που μένουν αναξιοποίητα στα Χανιά, λόγω αναπηρίας των εκάστοτε υπηρεσιών, είναι κάτι που θα διαπιστώσουμε σύντομα.

Μέχρι να δούμε να απομακρύνονται τα κάγκελα μπροστά από την κεντρική είσοδο, ζητήσαμε να ρίξουμε μια ματιά στο εσωτερικό του κτηρίου και στα αρχαία που έχουν πλέον αποκαλυφθεί στο υπόγειο.

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

Οι υπόλοιποι όροφοι

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

Τώνια Λιοδάκη
[email protected]

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook